Annons
”Klimatomställningen ska fungera för vanligt folk”
Kvinna i gul klänning

Socialdemokraterna vill se en politik som säkrar att svensk industri leder klimatomställningen. Det skriver miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S). Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Debatt

”Klimatomställningen ska fungera för vanligt folk”

En grön nyindustralisering kan ge Sverige tillväxt och skapa fler arbetstillfällen, men inte om nästa regering består av klimatförnekare. Det skriver Sveriges miljö- och klimatminister, Annika Strandhäll.

Klimatomställningen är vår tids ödesfråga. Vi riskerar att förstöra vår enda planet och förutsättningarna att leva och bo på många platser. Samtidigt accelererar artdöden och vår vackra svenska natur hotas.

Det vi vet kommer bli konsekvenser av klimatförändringarna ser vi i också redan idag i hela världen, även i Sverige. Skogsbränder hotar folks hem. Skyfall svämmar över stadskärnor och torka slår ut skördar. Kalfjällen riskerar att växa igen.

Därför behöver vi ställa om vårt samhälle fortare. Sveriges värdefulla natur ska vårdas, och vi behöver alla hjälpas åt. Vi socialdemokrater vet att en klimatomställning som fungerar för vanligt folk i hela landet är den största möjligheten vi har att göra Sverige både rikare och grönare.

Just nu pågår en industriell revolution runt om i Sverige. Det handlar till exempel om batterifabriker och elektrifiering av fordon i Göteborg , Mariestad, Skövde, Åmål, Södertälje, Västerås, Borlänge, Skellefteå, Eskilstuna. Om framställning av fossilfritt stål och en hållbar gruvbrytning i Kiruna, Gällivare, Boden, Luleå och Oxelösund. Och produktion av gröna kemikalier och bränslen i Örnsköldsvik, Långsele och Stenungssund.

Allt detta är bara början. På fler orter i fler delar av landet planeras nya satsningar på världsledande ny teknik.

Den här revolutionen som pågår skapar tusentals nya jobb och stärker välfärden, samtidigt som vi säkrar barn- och barnbarnens framtid. Ofta i delar av landet som sett tuffa tider, platser som brottats med problem som avflyttning och bristande samhällsservice. Med nya industrisatsningar och nya arbetstillfällen kan fler orter blomstra och vi får ett rikare land.

Inget av detta händer av sig själv. Industrisatsningarna är resultatet av en aktiv politik, som ser till att vi som land blir rikare av att ställa om.

Den gröna nyindustrialiseringen kräver att vi i politiken säkrar att Sverige och svensk industri leder klimatomställningen. Bara då kan morgondagens nya fossilfria tekniker och produkter utvecklas och produceras på hemmaplan.

Men – alla delar inte vårt engagemang för klimatomställningen och hur den ska vara till nytta för vanligt folk. Företrädare från både Moderaterna och Sverigedemokraterna gör vad de kan för att sprida tvivel om behovet av en klimatomställning.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sitter på bästa sändningstid i Sveriges radio och tycker att det är ”fullt rimligt” att ifrågasätta i vilken utsträckning människan påverkar klimatet.

De som inte ser behovet av en klimatomställning kan inte heller skörda frukterna av en lyckad sådan. Inte heller går det då att förbereda samhället för det ökande extremväder med ömsom skyfall och ömsom torka som klimatomställningen kommer föra med sig. Extremväder som hotar både svenska hem och vår vackra svenska natur.

Just nu pågår en global kapplöpning där ingenjörer och arbetare tävlar om att ta fram nya klimatsmarta tekniker och produkter som ersätter det fossila. Svenska ingenjörer och arbetare är ledande i denna omställning.

Vi ska se till att de nya jobben som klimatomställningen skapar hamnar i Sverige, vilket de inte gör om Sverige får en regering som består av klimatförnekare.

Vi måste klara klimatet och vi måste ha en klimatomställning som fungerar för vanligt folk. Klimatomställningen är en stor möjlighet för Sverige. Samtidigt säkrar vi kommande generationers framtid och skyddar vårt vackra land från torka, skyfall och annat extremväder.

Genom att leda klimatomställningen bygger vi ett starkare och tryggare Sverige. Ska vi kunna leda klimatomställningen och skapa jobb i hela landet krävs att statsminister Magdalena Andersson får förlängt förtroende i fyra år till.

Annika Strandhäll, miljö- och klimatminister (S)

Detta är den åttonde artikeln i Sveriges Naturs serie med riksdagspartiernas debattinlägg om miljöpolitiken inför valet.

”Naturskyddsföreningens förslag minskar möjlighet till omställning” (KD)
”Vi har inte råd att vänta med klimatinvesteringar” (V)
”Liberalernas miljöpolitik har gett resultat” (L)
”Obegripligt att sju partier i riksdagen vill försvaga klimatpolitiken” (MP)
”Det går att förbättra miljön i våra hav” (C)
”Skyttegravskriget mellan kraftslagen måste få ett slut” (M)
”Socialdemokraternas föregångslandspolitik måste få ett slut” (SD