Natur
Upplev naturen på nära håll
Valarna – havens tungviktare
Vi märker sällan av våra största släktingar som gör stora insatser för planeten. Men då och då syns valar i svenska vatten. För att identifiera arten gäller det att veta vilka kännetecken man ska spana efter.
I väntan på björn
Kring Sonfjället överlevde en liten spillra av den svenska björnstammen i början av 1900-talet, och fortfarande hör det till landets björntätaste platser. När barnen kräver att få se en vild björn är det bara att bege sig dit.
Kampen för flodkräftans överlevnad
Frontlinjen i kampen för att bevara den akut hotade flodkräftan går i Dalsland och Värmland. Här finns fortfarande bra bestånd och återplanteringar som ger hopp. Men myterna om signalkräftans fördelar är starka och det behövs bara en enda övertygad hinkbärare för ett pestutbrott som förstör år av återställande.
Eleganta hannar och diskreta honor
Simänder hör till Nordens mest eleganta fåglar i sina färgsprakande dräkter. Åtminstone hannarna, honorna ser helt annorlunda ut, vilket speglar deras ojämställda vardag.
Hjälper humlor med bostadsbrist
I Norden är humlor särskilt viktiga för pollinering, men i dag minskar både beståndet och antalet arter. Den viktigaste orsaken är enligt forskaren Maj Rundlöf bristen på bra livsmiljöer. Till exempel där favoritblomman klöver växer.
Vargar bjuder på ylande konsert
Från hela Europa kommer folk till Västmanland för att uppleva varg. Sveriges Natur besökte ett ekonomiskt lönsamt revir och fick en ylande konsert.
Kampen mot det stigande vattnet
Louisiana i den amerikanska södern är hårt drabbat av klimatförändringar och extremväder. Nu pågår världens största miljöingenjörsprojekt för att rädda den snabbt krympande kusten.