”Fortsätt engagera er i EU-politiken”

Opinion Efter EU-valet är det viktigt att skapa stabila ekosystem och minska antalet klimatkatastrofer, men motståndet inom framför allt industrin är stort. Det skriver Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall och generalsekreterare Karin Lexén.

Kampen för klimatet fortsätter efter EU-valet

Ledare Sveriges Naturs chefredaktör spår en tuff mandatperiod för miljö- och klimatpolitik i Europaparlamentet 2024-2029. Han flaggar även för att tidningen byter papper för klimatets skull.

Ett klokare EU

Krönika När svenskarna för sjunde gången väljer Europaparlamentariker påminner Sverker Sörlin om att EU blivit bättre än vi först trodde. EU fungerar i dag som en bromskloss mot medlemsstaternas skadeverkningar på natur och miljö, anser han.

Tävling eller viltvård?

Ledare Tidningen Jaktjournalens rovdjurskampanj har väckt kritik genom åren. Sveriges Naturs chefredaktör Erik Halkjaer ställer sig frågande till kampanjen och skriver att det är en tveksam tävling i att skjuta flest djur.

Nu är tid för mod

Krönika Regeringens klimatpolitik saknar konkreta åtgärder i en tid då vi behöver smarta och modiga lösningar som mest. Det skriver Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall och generalsekreterare Karin Lexén.

Många aktier blir det

Ledare Artikeln Regeringen bäddar för kärnkraft i Sveriges Natur väckte starka reaktioner hos statssekreterare Daniel Westlén. Reaktioner Sveriges Naturs Chefredaktör Erik Halkjaer har svårt att ta på allvar.

COP28 – Mycket snack och lite verkstad

Resultatet från COP28 är långt ifrån tillräckligt och det fastslagna avtalet saknar helt den ambition som krävs. De unga i miljörörelsen kräver att makthavarna tar sitt ansvar för att öka takten i omställningen samt att de har en nära dialog med civilsamhället. Det skriver Fältbiologerna och PUSH Sverige.

Stoppa trålfisket!

Krönika Strömmingen i Östersjön håller på att försvinna. Samtidigt fortsätter överfisket, med regeringens och ministerrådets goda minne. Det skriver Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall och generalsekreterare Karin Lexén.

Hårda tag före dialog

Ledare Dagens makthavare bränner upp vår planet. Samtidigt fördöms de som försvarar den av Sveriges statsminister.

Vi kan göra skillnad

Ledare Det blev som tur var ingen undergångsvarm svensk sommar likt 2018 i år. Däremot i resten av världen.