COP28 – Mycket snack och lite verkstad

Resultatet från COP28 är långt ifrån tillräckligt och det fastslagna avtalet saknar helt den ambition som krävs. De unga i miljörörelsen kräver att makthavarna tar sitt ansvar för att öka takten i omställningen samt att de har en nära dialog med civilsamhället. Det skriver Fältbiologerna och PUSH Sverige.

Vårt ansvar för framtiden

Essä Varför blundar allt fler när klimathotet blivit större och kommit närmare? Forskaren Erik Westholm skriver om vårt personliga ansvar och en politik som vill göra oss till åskådare i stället för medaktörer.

”Det duger inte att stå bredvid och titta på”

Debatt Alla måste ta sitt ansvar i omställningsarbetet, så även urfolk som samerna. Det skriver Per Kågeson, som reagerar på Sara-Elvira Kuhmunens krönika samt reportaget om grafitgruvan i Vittangi i senaste numret av Sveriges Natur (5 – 2023).

Stoppa trålfisket!

Krönika Strömmingen i Östersjön håller på att försvinna. Samtidigt fortsätter överfisket, med regeringens och ministerrådets goda minne. Det skriver Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall och generalsekreterare Karin Lexén.

Hårda tag före dialog

Ledare Dagens makthavare bränner upp vår planet. Samtidigt fördöms de som försvarar den av Sveriges statsminister.

Religion som vägvisare i klimatkrisen

Essä ”Vi håller fel saker för heliga”, skriver Eva-Lotta Hultén. Men kanske kan animismen, tron på en besjälad natur, bidra till en andlighet som hjälper oss att ställa om samhället.

”Kommunerna måste agera för våtmarkerna”

Debatt Sveriges kommunpolitiker kan göra mer för landets våtmarker och därmed för vattenrening, biologisk mångfald och klimatet. Det skriver Lovisa Johansson, som kandiderar till språkrör för Gröna studenter.