Annons

Uråldrig hövding

Krönika Är det verkligen rimligt att ägna sina dagar åt att skriva om fåglarnas skönhet när skogarna brinner och glaciärer smälter? Ja, jag tycker faktiskt det. Alla kan inte stå på barrikaderna.

Krisens röda drottning

Essä Om de yttre omständigheterna ändras snabbt och dramatiskt, genom till exempel ett hot eller en kris, finns det inte längre något utrymme för framsteg. Inför hotet från klimatkrisen tycks mänskligheten, likt Alice i Spegellandet springa från Röda drottningen utan att komma någonstans.

”Fortsätt engagera er i EU-politiken”

Opinion Efter EU-valet är det viktigt att skapa stabila ekosystem och minska antalet klimatkatastrofer, men motståndet inom framför allt industrin är stort. Det skriver Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall och generalsekreterare Karin Lexén.

Kampen för klimatet fortsätter efter EU-valet

Ledare Sveriges Naturs chefredaktör spår en tuff mandatperiod för miljö- och klimatpolitik i Europaparlamentet 2024-2029. Han flaggar även för att tidningen byter papper för klimatets skull.

Mardrömmens träd gulnar av värmen

Essä Martallen är inte en egen art utan en livsstil, själva arketypen för uthållighet och överlevnad – ända fram till den heta sommaren 2018. Jossi Qwiberg ser ett budskap i hällmarkernas vålnader.

Ett klokare EU

Krönika När svenskarna för sjunde gången väljer Europaparlamentariker påminner Sverker Sörlin om att EU blivit bättre än vi först trodde. EU fungerar i dag som en bromskloss mot medlemsstaternas skadeverkningar på natur och miljö, anser han.

”Det är märkligt tyst om artkrisen i Sverige”

Debatt Något måste omgående göras för att skydda Sveriges vilda djur. Våra nordiska grannländer visar vägen, men Sverige ligger hopplöst efter medan allt fler arter rödlistas, skriver etologen Carita Johansson på Biologiska mångfaldens dag.
Annons