Nominerad till Årets Tidskrift 2022 och Publishingpriset 2022

Belgien avvecklar kärnkraften

I slutet av förra veckan inledde Belgien den politiskt beslutade nedsläckningen av landets kärnkraftverk. En lag som antogs 2018 med målsättningen att landet ska vara kärnkraftsfritt senast 2025.

Svenska klimatmål hindras av industrin

Flera scenarier för minskade utsläpp av växthusgaser ser ljusare ut än någonsin, men de ligger ändå långt från den svenska klimatlagens mål. Och ännu längre från Parisavtalet.

134 artister vill se politiskt ledarskap för klimatet

I en debattartikel på Aftonbladet vädjar 134 artister till landets politiker att ta ledarskap för att lösa den pågående klimatkrisen. De skriver att den nödvändiga omställning av samhället som krävs är osynlig i årets valrörelse.

”KD och SD motarbetar aktivt klimatarbetet”

I en analys av riksdagspartiernas klimatpolitik konstaterar forskarnätverket Researchers´ desk att Kristdemokraterna (KD) och Sverigedemokraterna (SD) strävar bakåt i sina klimatambitioner. Miljöpartiet och Vänsterpartiet anses däremot ha en transformativ och ambitiös politik.

 

”Socialism i dålig bemärkelse”

Inför riksdagsvalet har kärnkraftsfrågan åter väckts till liv. En satsning som döms ut av fysiker, inte minst av kostnadsskäl.

Stopp för ny finsk kärnkraft

Ett reaktorstopp i Finland försenar landets nybyggda kärnkraftverk Olkiluoto 3 ytterligare. Samtidigt som den finska regeringen uppmanar befolkningen att spara el.