Annons

Dråpslag i tuffa tider

Krönika Svenskarna använder betydligt mer resurser än vad naturen hinner återskapa. För att produktion och konsumtion ska ligga inom planetens gränser krävs satsningar – inte de neddragningar vi ser i dag. Det skriver Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall och generalsekreterare Karin Lexén.

Grannfamiljerna fick liv i Rävbacken

Några backsippor vid den mörka granranden tände hoppet om att återskapa den rika biologiska mångfalden. Nu sjuder åkerholmen Rävbacken av liv igen.

Tävling eller viltvård?

Ledare Tidningen Jaktjournalens rovdjurskampanj har väckt kritik genom åren. Sveriges Naturs chefredaktör Erik Halkjaer ställer sig frågande till kampanjen och skriver att det är en tveksam tävling i att skjuta flest djur.

Så röstade de svenska EU-parlamentarikerna

Naturskyddsföreningen har kartlagt hur de svenska EU-parlamentarikerna röstat i frågor om miljö och klimat den senaste mandatperioden. Sveriges Natur har tagit pulsen på några av dem.

Klimat och miljö på efterkälken i EU

Grafik Utsläppsminskningar sedan 1990, men långt kvar till målen. Kommande Europaparlament och EU-kommission har mycket kvar att göra för att stärka klimat- och miljöarbetet i unionen. För skogen och fisken är läget akut, särskilt i Norden. Detta är vad som gäller för EU:s medlemsstater:

Kamp om klimatet i EU

Klimatet var en av de hetaste frågorna inför EU-valet 2019. Men mycket har hänt under den senaste mandatperioden och klimatet är inte längre lika högt upp på den politiska agendan. Samtidigt är lobbyismen fortsatt omfattande i EU –  ett faktum som är mer välkänt än tidigare, enligt parlamentariker Sveriges Natur talat med.

Analys: Stora skillnader på utsläppsutvecklingen i EU och Sverige

Höga bränslepriser och mer sol och vind har gjort att industrins utsläpp minskade med  över 16 procent under 2023, vilket är en rekordstor minskning. Också i Sverige har utsläppen minskat men i en betydligt mindre omfattning. Fredrik Lundberg analyserar utvecklingen.