Annons
134 artister vill se politiskt ledarskap för klimatet
kvinnor på scen

Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit är några av de 134 artister som skrivit under uppropet för klimatet inför årets val. Foto: Rich Fury/Getty Images

134 artister vill se politiskt ledarskap för klimatet

I en debattartikel på Aftonbladet vädjar 134 artister till landets politiker att ta ledarskap för att lösa den pågående klimatkrisen. De skriver att den nödvändiga omställning av samhället som krävs är osynlig i årets valrörelse.

– Den här valrörelsen är som två personer i en bil som är på väg rakt in i en bergvägg, medans dom bråkar om vad dom ska spela på bilstereon, säger  Stefan Sundström, en av de 134 artister som skrivit under ett upprop för klimatet, i Aftonbladet, inför valet den 11 september.

Bakom uppropet står Naturskyddsföreningen och Stefan Sundström. Bland artisterna märks också bland andra Klara och Johanna Söderberg (First Aid Kit), Håkan Hellström, Nina Persson och The Cardigans, Lars Winnerbäck, Annika Norlin (Säkert!), Peter Jöback, Bo Sundström (Bo Kaspers Orkester), Eva Dahlgren, Ulf Lundell, Stefan Sundström, Emil Jensen, Ebbot- Martin Hederos – Mattias Bärjed (Soundtrack of our lives), Amanda Werne (Slowgold), Ane Brun, Louise Hoffsten, Magnus Carlsson (Weeping Willows), Malena Ernman och Miss Li.

Tillsammans skriver de att ”det går att driva en politik som ställer om vårt samhälle så att vi börjar leva ett gott liv inom planetens gränser … och vi behöver ett politiskt ledarskap som gör det möjligt.” De skriver också att den nödvändiga omställning som är nödvändig för att stoppa klimatförändringarna är osynlig i årets valrörelse.

”Våga ta ledarskap för ett gott samhälle som inte ödelägger framtiden för våra barn”, fortsätter de. I artikeln hänvisar artisterna bland annat till en tidigare artikel i Aftonbladet där 1 944 forskare vädjar till politikerna att sätta klimatfrågan högt på agendan.

Enkäter gjorde av Naturskyddsföreningen och Researchers´ desk visar att i stort sett alla riksdagspartier, utom Miljöpartiet och Vänsterpartiet, långt ifrån prioriterat klimatfrågan i valrörelsen.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X