Annons
”KD och SD motarbetar aktivt klimatarbetet”
Man i snö

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons klimatpolitik döms ut av såväl forskare som tankesmedjan Timbro. Foto: Sverigedemokraterna

”KD och SD motarbetar aktivt klimatarbetet”

I en analys av riksdagspartiernas klimatpolitik konstaterar forskarnätverket Researchers´ desk att Kristdemokraterna (KD) och Sverigedemokraterna (SD) strävar bakåt i sina klimatambitioner. Miljöpartiet och Vänsterpartiet anses däremot ha en transformativ och ambitiös politik.

 

Researchers´ desk har bett alla riksdagspartierna svara på en enkät om sin klimatpolitik. Utifrån svaren har en kvalitativ analys gjorts och partierna sedan rangordnats på en skala från bakåtsträvare till transformativa.

Sverigedemokraterna (SD) och Kristdemokraterna (KD) anses vara bakåtsträvare. Moderaterna har valt att inte svara alls på enkäten. Liberalerna hamnar i mitten av skalan, strax före Centerpartiet och Socialdemokraterna.

— Om en majoritet av riksdagspartierna får bestämma går världen mot en klimatkatastrof. De stora partiernas politik är för långsam och otillräcklig för att kunna hantera klimatkrisen och KD och SD motarbetar aktivt den riktning som behövs för att bromsa klimatförändringarna. Moderaterna har inte svarat alls, men vi vet att de vill samarbeta med KD, SD och L och att de valt att inte svara betyder också något, säger Kimberly Nicholas, docent i miljövetenskap vid Lunds universitet, och som lett arbetet med granskningen.

Upprätthålla status quo

Av rapporten framgår att forskarna bakom analysen förvånas av Socialdemokraternas svaga klimatpolitik som mer tycks handla om att upprättahålla ett status quo, snarare än att skynda på omställningen. Liberalerna och Centerpartiet lovordas för sina föreslagna idéer och åtgärder, men forskarna anser de i flera fall handlar om en övertro på teknikutveckling som inte är realistisk.

Miljöpartiet är det enda parti som får toppbetyg i alla de sju granskade områdena – omställningspotential, rättvisa, energipolitik, markanvändning och skogsbruk, infångning och lagring av koldioxid, ekonomiska styrmedel och koldioxidbudget. Vänsterpartiet får toppbetyg på fem områden och medelbetyg inom två.

”Miljöpartiet och Vänsterpartiet utmärker sig genom att ha ambitioner som är mer ambitiösa än Sveriges nuvarande klimatmål, nära vad som kan anses vara en rättvis budget i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål. Vänsterpartiet vill uppnå nettonoll 2035. Miljöpartiet vill ha en koldioxidbudget som kan motsvara nettonoll 2034”, står det i rapporten.

Forskarna noterar att Sverigedemokraterna helt och hållet förnekar att Sverige har en klimatkris. Och att Kristdemokraterna visserligen stödjer Sveriges klimatmål, men inte har en politik för att uppnå dem.

I debattartiklar på Sveriges Natur har Sverigedemokraternas miljö- och klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen sagt att klimatförändringarna är ett globalt problem, inte ett svenskt. Kristdemokraternas miljö- och klimatpolitiska talesperson Kjell-Arne Ottosson skriver i en annan debattartikel om klimatpolitiken att hans parti inte vill ”våra medborgare inte ”tvingas tillbaka till grottan”.”

Marknadsliberal kartläggning

Även den marknadsliberala tankesmedjan Timbro har kartlagt riksdagspartiernas klimatpolitik. Sverigedemokraterna hamnar absolut sist också i den sammanställningen. Kristdemokraterna hamnar på plats fem, före Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Att Miljöpartiet hamnar nästsist i Timbros rapport beror, enligt författarna på att deras ekonomiska satsningar inte anses vara tillräckligt effektiva. Detta till skillnad från Moderaterna som i denna rapport har bäst klimatpolitik.

— Vi har ett systemfel när vi har bara intressegrupper som lägger fram den här typen av beräkningar. Detta är så pass viktigt att vi inte kan lämna över det till grupper som drivs av bakomliggande intressen, utan de borde överlåtas åt någon slags oberoende grupp som kan göra en rigorös och systematisk analys av helheten av klimatpolitiken. Man måste ta de här frågorna på allvar och ställa partierna till svars. De ska inte bara kunna säga vad de vill, utan koll och faktagranskning, säger Kimberly Nicholas.

Enligt en studie gjord förra året spelar demokratiska val en oerhört stor roll hur ett land tar sig an klimatförändringarna. Studien har tittat på det senaste kanadensiska valet och författarna anser att de väljare som röstade på det liberala partiet sparade 34,2 ton koldioxidutsläpp per år, medan de som röstade på det konservativa partiet skulle ha trefaldigat sina koldioxidavtryck om partiet vunnit valet och fått makten.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X