Det våras för bina
Om våren börjar det surra i hålor och snår. Vad har bina för sig så här års?
Spännande artiklar som passar i undervisningen i grundskolan och gymnasiet
Om våren börjar det surra i hålor och snår. Vad har bina för sig så här års?
Sångsvanen balanserade på utrotningens brant, men nu står den stadigt i ett varmare klimat. Snart 100 år efter det att arten fridlystes växer de vita skarorna för varje år, och norra Europas största samling av sångsvanar möts tidigt om vårvintern vid Tysslingen i Närke.
Fossilgas, hungersten och munkmodell. Ovanligt många av svenskans senaste nyord handlar om miljö, klimat och energi.
Det är lätt att säga ”det här är en fin skog”, men går det att visa svart på vitt hur höga naturvärdena är? Ja, det är tanken med signalarterna – de ger ett kvitto på vilka skogar som är viktigast för att bevara hotade arter. Här är sju vanliga signalarter.
Med sina internationellt uppmärksammade och prisade foton av svenska kalhyggen sätter fotografen Marcus Westberg fokus på det svenska skogsbruket. Bakom den officiella bilden av ett hållbart skogsbruk döljer sig en mörk verklighet.
Lungsnäckor är en brokig skara – från burdusa mördarsniglar till mer timida och känsliga millimeterstora existenser. Vissa är invasiva inkräktare medan andra är indikatorer på ostörd natur.
I boken och fotoutställningen Flora supersum skildras sensommarens och höstens fröspridning. Det handlar om växternas strid om vilka som ska lyckas resa sig igen till nästa vår.
Ordet parasit leder tankarna till fästingar och andra sjaskiga typer, men även bland de ljuvaste rosableka skönheter kan det dölja sig en utsugare. Många växter har hittat sätt att tjuvkoppla systemet och sno sitt levebröd från andra.