Bilder
Upplev natur och miljö i bild.
Spelet om litium – det vita guldet
Politiska utmaningar, covid-19 och nya innovationer. På bara ett halvår har de globala förutsättningarna för utvinning och handel med batterimetallen litium förändrats dramatiskt.
Förlorare och vinnare i skogen
Spillkråkan finns bland förlorarna i skogen, blåmesen bland vinnarna. Men totalt sett minskar fler skogslevande fågelarter än de som ökar i dag, enligt en ny rapport som efterlyser mer naturhänsyn i skogsbruket.
När älven tystnar
Just vid vattenkraftstationerna låg en gång älvarnas största forsar och fall. De var syrerika barnkammare för mängder av liv. Fotografen Mia Rogersdotter Gran följde Lule älv från hav till fjäll, och bakåt i tiden.
Amazonas regnskog faller allt fortare
Amazonas skövlingstakt har ökat till två fotbollsplaner i minuten. Den prisbelönta fotografen Daniel Beltrá försöker hejda utvecklingen genom att visa det vackra i det hemska.
Den åttabenta skönheten
På en vanlig kvadratmeter gräsmark finns över 150 spindlar. De är en maktfaktor att räkna med och förundras över.
Möten med djur i läsarnas bilder
Får som söker skydd bakom en traktor, nyfikna grisar, rävar och ekorrar och en hungrig hackspettsunge som får middag. Vi efterlyste läsarnas egna bilder av oväntade djurmöten i samband med bildreportaget av Fatima Boukarchid i nummer 3 2019.
Nakensnäckor − mellan poesi och biologi
Variabel havscitron, rosa rusknuding och större snigelkott. Nakensnäckorna glider fram i ett psykedeliskt gränsland mellan poesi och biologi, men de långsamma rovdjuren gör oss viktiga tjänster.
Goda grannar i stadsnaturen
Mer natur i städer gör oss friskare och ökar vår uppmärksamhet och koncentrationsförmåga. Att bevara och skapa grönområden i städer kan vara livsviktigt, enligt forskare vid Karolinska Institutet.
Räven är raskare än sitt rykte
Räven raskar – mycket längre och snabbare än man tror. Upp till 30 mil på ett par veckor. Listig är den också, precis som sitt rykte, eller åtminstone flexibel och individuell. Ny forskning ger ledtrådar till varför räven lyckas så bra som art.
Sopornas planet
Drygt två miljarder ton. Så mycket sopor producerade de som bor i städer runtom i världen år 2016, enligt Världsbanken. Med en snabbt växande befolkning och fortsatt urbanisering väntas mängden sopor öka till 3,4 miljarder ton år 2050.