Vinnare av Årets tidskrift 2022 & Publishingpriset 2022

Regeringens budget ökar utsläppen

För andra året i rad minskar budgeten för miljö och klimat, samtidigt som Sveriges utsläpp beräknas öka. Det framkom när finansministern presenterade budgetpropositionen för 2024.

De vandrar för klimatet

Under sommaren har det på flera platser i Sverige organiserats vandringar med syfte att lyfta klimatfrågan. Initiativet går under parollen “Klimatvandra 2023”, och några som hakat på är Naturskyddsföreningen i Österåker. 

Statens satsning på Arlanda hotar klimatet

Mellan klimatlarm och krav på omställning fortsätter utbyggnaden av Arlanda flygplats. Ägaren, det statliga bolaget Swedavia, tror på god tillväxt med fler anställda och resenärer. Lösningen är elflyg och biobränslen. Inte en chans, säger miljöforskare som vill se minskat flygande.

Vi kan göra skillnad

Ledare Det blev som tur var ingen undergångsvarm svensk sommar likt 2018 i år. Däremot i resten av världen.

Naturskyddsföreningen på krigsstigen

Som ny ordförande för Naturskyddsföreningen har Beatrice Rindevall inte vilat på hanen. Hon har riktat skarp kritik mot regeringen och dömer nu i princip ut den helt.

Billigare bensin och diesel: ”Klingar falskt”

Regeringen och Sverigedemokraterna vill sänka skatten på drivmedel. Från och med januari 2024 ska det bli billigare med både bensin och diesel. Naturskyddsföreningen är kritisk.

Aurora kan lyftas till HD

Målet där unga stämmer staten för oansvarig klimatpolitik når nästa fas. Nu vill både Aurora och Justitiekanslern hissa stämningen till högsta instans.

Så drabbas miljön i krigets Ukraina

Den ryska invasionen i Ukraina leder till miljöförstöring och utslagna ekosystem, enligt miljöforskaren Viktor Karamushka vid Kievs nationella universitet. Hans forskargrupp arbetar mitt under pågående strider och får nu hjälp av svenska forskare.

Miljöorganisationer nobbar COP28

Ingen av Sveriges största miljöorganisationer åker till FN:s klimatmöte i Förenade Arabemiraten. ”En nedprioritering, inte en bojkott”, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén.

Vår beredskap är inte god

Krönika Efter 20 år återvänder idéhistorikern och författaren Sverker Sörlin som krönikör i Sveriges Natur. Då beskrev han Sverige som ett föregångsland. Det gör han inte längre.