”Det är märkligt tyst om artkrisen i Sverige”

Något måste omgående göras för att skydda Sveriges vilda djur. Våra nordiska grannländer visar vägen, men Sverige ligger hopplöst efter medan allt fler arter rödlistas, skriver etologen Carita Johansson på Biologiska mångfaldens dag.

Medborgarråd vill se satsning på järnvägen

En mer pålitlig, billig och jämlik kollektivtrafik, klimatet som skolämne och krav på naturområden i städerna. Det är några av de förslag som Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet tagit fram.

Så ser partiernas miljöambitioner ut inför EU-valet

När Naturskyddsföreningen frågar riksdagspartierna om deras klimat- och miljöpolitik inför EU-valet kommer tre partier ut i topp. De är Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna. Sveriges Natur har pratat med några av kandidaterna.

Auroramålet får prövningstillstånd

Högsta domstolen ger prövningstillstånd i Auroramålet och ska senare ta ställning till om målet kan tas upp i svensk domstol. Aurora och Justitiekanslern får nu vara beredda på att lämna in nya skrifter i målet.

Kamp om klimatet i EU

Klimatet var en av de hetaste frågorna inför EU-valet 2019. Men mycket har hänt under den senaste mandatperioden och klimatet är inte längre lika högt upp på den politiska agendan. Samtidigt är lobbyismen fortsatt omfattande i EU –  ett faktum som är mer välkänt än tidigare, enligt parlamentariker Sveriges Natur talat med.

Analys: Stora skillnader på utsläppsutvecklingen i EU och Sverige

Höga bränslepriser och mer sol och vind har gjort att industrins utsläpp minskade med  över 16 procent under 2023, vilket är en rekordstor minskning. Också i Sverige har utsläppen minskat men i en betydligt mindre omfattning. Fredrik Lundberg analyserar utvecklingen.

De släppte ut mest koldioxid 2023

Koldioxidutsläppen från svensk industri minskade 2023 med 2,4 procent, en mindre minskning än föregående år. Det visar data från EU:s handel med utsläppsrätter. Sveriges Natur listar landets största utsläppare.

”EU:s klimatpolitik begränsar skogsbruket”

Debatt Sverige håller på att förlora kontrollen över skogspolitiken till EU, vilket Socialdemokraternas industrivänliga falang inte borde gilla, skriver Tomas Brandberg som ställer upp i EU-valet för Sverigedemokraterna, i en replik till Heléne Fritzson (S).

”EU behöver en ansvarsfull miljöpolitik”

Debatt EU behöver en miljöpolitik som tar ansvar och gör skillnad i människors vardag. Inte den slags politik som drivs av kristdemokrater, moderater och sverigedemokrater, skriver EU-parlamentariker Heléne Fritzson (S), inför EU-valet.

Klimatpolitiska rådet ger regeringen skarp kritik

Regeringens klimatpolitik räcker inte för att minska utsläppen. Det skriver Klimatpolitiska rådet i sin senaste rapport som visar att utsläppen i stället kommer öka rejält under 2024.