Naturskyddsföreningen på krigsstigen

Naturskyddsföreningens nya ordförande Beatrice Rindevall (till höger i bild) anser att regeringens politik är den sämsta någonsin för miljö och klimat. Bildmontage: Ninni Andersson/Regeringskansliet och Jens Sølvberg.

Naturskyddsföreningen på krigsstigen

Som ny ordförande för Naturskyddsföreningen har Beatrice Rindevall inte vilat på hanen. Hon har riktat skarp kritik mot regeringen och dömer nu i princip ut den helt.

Efter att klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) den 6 september presenterat vad Regeringskansliet kallade klimatsatsningar inför den kommande budgetpropositionen för 2024 sade Beatrice Rindevall att regeringen inte tar klimatfrågan på allvar. Hon sade också att ambitionsnivån är för låg.

Detta bara veckor efter att hon i en längre intervju i Sveriges Natur sagt att regeringens miljöpolitik gått från ”otillräcklig till katastrof”. Hon varnade då för att klimatmålet för 2030 hotades.

Det senare lyfte även Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén efter regeringens klimatmöte tidigare i år.

– Just nu är vi jätteoroliga för att regeringen kommer dribbla bort 2030-målet eftersom det är uppenbart att man har problem med att nå upp till dem, sade Karin Lexén då.

Lokal ilska

Den 20 augusti i år publicerade Aftonbladet en debattartikel där 1 430 undertecknare uppmanade till åtal av oljebolag, ”inte fredliga klimatkämpar”. I artikeln står det bland annat:

”Varje svensk regering de senaste decennierna bär skuld – men den nya regeringen är den sämsta för klimatet någonsin. Ulf Kristerssons regering häller bensin på brasan när de subventionerar oljeindustrin, fortsätter tillåta import av fossila bränslen från skurkstater som Ryssland och slaktar miljöbudgeten. Ett direkt resultat av att regeringen gjort sig beroende av Sverigedemokraterna, som enligt världsledande forskare ägnar sig åt ”organiserad klimatförnekelse” och som konsekvent rankas i botten av oberoende granskningar av partiernas klimatpolitik.”

Bland undertecknarna återfinns fem förtroendevalda i Naturskyddsföreningen i Malmö, Leksand, Österåker och Blekinge. Två av dem är lokala kretsordföranden.

När Sveriges Natur frågar riksföreningens ordförande Beatrice Rindevall om hon tycker att regeringen är den sämsta för klimatet någonsin, svarar hon: ja.

– Den här regeringens politik har än så länge varit den sämsta någonsin. Vi har aldrig tidigare haft så mycket kunskap som vi har nu, och regeringen har svarat med att nedmontera befintlig otillräcklig miljöpolitik och föra en politik som ökar utsläppen. Med det sagt är en klimathandlingsplan på gång som vi får se resultatet av inom kort.

Ministern svarar

Sveriges Natur har förmedlat Beatrice Rindevalls uttalande till klimat- och miljöministern som i ett mejl svarar att ”jag beklagar att Naturskyddsföreningen dömer ut regeringens budget innan den ens presenterats i sin helhet och innan klimathandlingsplanen för den kommande mandatperioden har presenterats.”

Hon skriver vidare att ”för tredje året i rad presenterar nu de borgerliga partierna en klimat- och miljöbudget för riksdagen som är markant större än de budgetar som oppositionspartierna tidigare har lagt fram. Regeringen gör nu en satsning på 4 miljarder kr det kommande året för att skynda på elektrifieringen av industrin och transportsektorn och på återvätning av våtmarkerna. Vi fokuserar på att Sverige ska nå hela vägen ner till nettonoll utsläpp 2045 – och minusutsläpp därefter. Alla i det svenska samhället behöver samarbeta för att kunna förverkliga de minskade utsläppen.”

Läs också: Skogsstyrelsens våtmarksmiljoner brinner inne

Fortsatt kritik

Torsdagen den 7 september kom ytterligare hård kritik från Naturskyddsföreningen. Detta sedan energiminister Ebba Busch (KD) vid en pressträff meddelat sänkt skatt på bensin och diesel till en total kostnad av 6,5 miljarder kronor, det vill säga långt mer än Romina Pourmokhtaris utannonserade klimatsatsningar på 4 miljarder kronor dagen innan.

Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén beskrev Ebba Busch budgetsatsning som ”kortsiktig, motsägelsefull och kontraproduktiv”. I regeringens egen promemoria till förslaget står det också att sänkt skatt på bensin och diesel ”leder till att incitamenten till transporteffektivisering, elektrifiering och användning av höginblandade fossilfria drivmedel försvagas. Förslaget leder till att konsumtionen av fossila drivmedel ökar. Sett isolerat bedöms förslaget leda till att de territoriella utsläppen av fossil koldioxid från transportsektorn och från arbetsmaskiner ökar med ungefär 350 000 ton 2024 och ungefär 490 000 ton 2025.”

Läs också: Miljöorganisationer nobbar COP28

Rättelse: Naturskyddsföreningen och dess ordförande Beatrice Rindevall ställer sig inte bakom hela det citerade uttalandet i debattartikeln i Aftonbladet.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X