Lär känna gäddorna i vassen

Med våren börjar gäddleken, sen kläcks ynglen som äter allt större fiskar i takt med att de växer. Följ utvecklingen i en sjö med mycket vass eller från en båt som sakta glider fram.

På pass för paddor

Lidingö är en av många platser där grodor och paddor får hjälp att undvika trafik på vägen till lekplatserna. Som grodväktare kan du också bidra till bättre koll på bestånden.

Det våras för bina

Om våren börjar det surra i hålor och snår. Vad har bina för sig så här års?

Rebellsvampar skålar in våren

Naturens ABC Hösten är svamparnas tid. Men en liten rebellisk skara dyker upp på våren. Här finns såväl sammetsbomber och minitulpaner som små lysande skålar som älskar älgkiss.

Ådornas återkomst

Ejdrarna blir allt färre runt våra kuster, men vart man än går på Hävringe ligger en åda på ägg. Sveriges Natur har besökt den sörmländska fyrön med specialbyggda ejderhus och ett nytt forskningsprojekt som pejlar artens kris.

Att älska våtmarker

Essä Kampen mot våtmarkerna beskrevs som ett krig i nationalistisk anda. Svenskarna grävde och hackade i hundratals år. Bo Landin efterlyser en vattenrevolution för att återställa delar av det förlorade landskapet.

På kurs mot hållbart skogsbruk

Smårutigt, randigt eller ett träd i taget. På kurs i hållbart skogsbruk får deltagarna se många olika sätt att undvika kalhyggen. Kursledaren Jan Bertilsson från Naturskyddsföreningen i Mariestad visar också dåliga exempel, från tiden innan han tänkte om.