Billigare bensin och diesel: ”Klingar falskt”

Bensin och diesel ska bli billigare, det presenterade Ebba Busch på torsdagens presskonferens om budgeten 2024. Bildmontage: Getty Images och Ninni Andersson/Regeringskansliet

Billigare bensin och diesel: ”Klingar falskt”

Regeringen och Sverigedemokraterna vill sänka skatten på drivmedel. Från och med januari 2024 ska det bli billigare med både bensin och diesel. Naturskyddsföreningen är kritisk.

Regeringen har sedan länge utlovat kraftigt sänkta drivmedelspriser. Än så länge har inte vallöftet infriats men i den kommande budgeten planerar regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna en större förändring.

På en pressträff under torsdagen den 7 september presenterade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, budgetnyheter som kommer innebära billigare bensin och diesel.

Ska motverka inflationen

Ebba Busch sade att minskade drivmedelspriser är ett sätt att bekämpa inflationen och stötta hushållen i ett tufft ekonomiskt läge.

– Vi ska klara den gröna omställningen men det är genom elektrifiering vi gör det, inte genom att i ett mycket tufft ekonomiskt läge slå sönder hushållens ekonomi. I stället behöver vi stötta dem, sade Ebba Busch i inledningen av presskonferensen.

Börjar gälla 1 januari

Om förslaget blir verklighet kommer bensinskatten sänkas med 1,64 kr per liter (stoppad indexering och en skattesänkning). Dieselskatten ska sänkas med 43 öre per liter, och den nya budgeten börjar gälla i 1 januari 2024. Även jordbruksdiesel påverkas och kommer sänkas med 3 926 kronor per kubikmeter. Både vanlig diesel och jordruksdiesel kommer därmed ligga i en prisklass som motsvarar EU:s miniminivå.

Sammanlagt kostar de minskade skatterna staten 6,48 miljarder kronor.

Större skattesänkningar än klimatsatsningar

Under onsdagen presenterade klimat-och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) klimatsatsningar i den kommande budgeten. De satsningarna uppmäter ungefär 4 miljarder kronor – en betydligt lägre siffra än de planerade skatteminskningarna kommer att innebära.

”Kortsiktigt, motsägelsefullt och kontraproduktivt”

Naturskyddsföreningen är mycket kritisk till att minska skatterna på drivmedel. Föreningens generalsekreterare Karin Lexén anser att det klingar falskt att sänka priserna på bensin och diesel och samtidigt säga sig vilja se en satsning på en grön omställning.

– Igår fick vi höra av miljöministern att regeringen ska satsa på elektrifiering. Idag får vi besked av energiministern om sänkta bensin- och dieselpriser som leder till ökad bränsleanvändning och ökade utsläpp och som låser fast oss i fossilberoendet. Det är kortsiktigt, motsägelsefullt och kontraproduktivt. På detta sätt lämpar vi över problemen på framtida generationer, skriver Karin Lexén i en kommentar.

Oklart hur stora utsläppen blir

Under torsdagens presskonferensen ställde tidningen Dagens Nyheters reporter frågan om hur utsläppen kommer påverkas av förändringarna. På den frågan kunde inte Ebba Busch svara. Hon sade i stället att regeringen inte gjort den uträkningen och kommer återkomma längre fram.

Naturskyddsföreningen vill se annat stöd

Naturskyddsföreningen anser att stöden till hushållen borde utformas på ett helt annat sätt än genom minskade skatter på bensin och diesel.

– I stället för sänkta bensin- och dieselskatter borde regeringen stötta hushåll med låga inkomster. En sänkning som ger stöd till alla bilägare och låser fast svenskarna i ett fossilberoende är inte det som klimatkrisen kräver, skriver Karin Lexén.

Läs mer om drivmedelsskatt:

Skydd av skog byts mot sänkt bensinskatt
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X