Rindevall tar över rodret

Rindevall tar över rodret

Naturskyddsföreningens nya ordförande Beatrice Rindevall tvekar inte. Från sommarstugan i Hälsingland meddelar hon att regeringens miljö- och klimatpolitik är under all kritik och att svenska politiker och journalister behöver lära sig mer om klimat och miljö.

Här slutar allmän väg. Längs med en grusväg inne i Hälsinglands skogar möter Naturskyddsföreningens nya ordförande Beatrice Rindevall upp.

Det är här vid släktgården intill en sjö nordväst om Söderhamn som hon samlar energi. Bortom hemmet i Solna och den nya arbetsplatsen på Södermalm, i Stockholm.

På radion i köket skvalar upphetsade kommentatorer som USA:s fotbollsdamers press på Sverige i åttondelsfinalen i VM. I pausen varnar SMHI för regnovädret Hans.

Något regn skådas ännu inte på andra sidan sjön där skogen breder ut sig över kullarna.

– Nästan varje gång jag kommer hit är det nya kalhyggen, som revor i naturen, säger Beatrice Rindevall.

Artutdöendet och klimatkrisen är samhällets viktigaste frågor, enligt Beatrice.

På verandan ligger en korg med nyplockad svamp. Med nyfikna dottern Alicia, 3 år, blir det mycket bär- och svampplockning. Blåbärsrisen flödar över runt knuten. Röda små lingon skvallrar om även en god säsong för dessa bär.

Beatrice Rindevall drar på sig gummistövlarna och visar små kantareller som behöver några veckor till. Plötsligt bryts tystnaden av ett glädjevrål som ekar över sjö och skog.

– Det var Martin, säger Beatrice Rindevall och skrattar.

Hennes make är idrottslärare och mycket sportintresserad. Målbilder har precis visat att Linda Hurtigs straff mot USA var över mållinjen. Sverige är vidare till kvartsfinal.

Själv är hon inte särskilt intresserad av sport. Möjligen ishockey. Det ligger i släkten med en gammelmorfar som grundade Brynäs IF:s hockeylag.

I stället är det biljard och musik som Naturskyddsföreningens nya ordförande söker sig till när hon vill koppla av. Resor bortom Sveriges gränser var det länge sen hon ägnade sig åt. Sommarens bilresa med familjen till Italien var den första på länge, förklarar hon.

Lång miljöbakgrund

Hennes engagemang i Naturskyddsföreningen sträcker sig tillbaka till studietiden i Göteborg. Hon satt då i Bohusläns länsförbunds styrelse och klimatgrupp. Senare har hon även jobbat på kansliet i Stockholm och skrivit för Sveriges Natur.

Att hon skulle jobba med miljö och klimat växte fram under gymnasiet, även om Naturskyddsföreningens logga Falken alltid suttit på familjens fönster.

– Jag har alltid känt att när jag lämnar den här världen ska den vara bättre än när jag kom in i den och insåg snabbt att jag ville jobba med större frågor med världsförbättringspotential. När jag började plugga i Göteborg valde jag globala studier med inriktning på humanekologi, säger Beatrice Rindevall.

Alicia, 3 år, tar gärna mamma Beatrice ut i skogen på bär- och svamputflykt.

Med yngsta dottern Adina, 4,5 månader, i famnen säger hon att många fler frågor engagerar henne, som jämställdhet och djurrätt.

– Det finns så otroligt många rättvisefrågor, men ingen av dem spelar egentligen någon roll om klimatet sänker allt. Det finns ingen jämställdhet på en ohållbar planet. Därför blev det självklart att mitt engagemang hamnade inom miljö och klimat.

Mot slutet av universitetsstudierna började hon skriva för Supermiljöbloggen, som snabbt tog plats som en viktig aktör i den svenska miljödebatten. Bloggen utsågs under perioden 2011–2016 till Årets miljöblogg, Årets Almedalsblogg, Årets folkrörelse och Årets miljöhjälte.

Själv blev Beatrice Rindevall bloggens chefredaktör 2014 och började klättra uppåt på tidningen Aktuell hållbarhets lista över Sveriges miljöviktigaste personer. Hon skrev också opinionstexter för tidningen ETC, och blev 2021 omvärldsanalytiker med ansvar för politik och opinionsbildning på stiftelsen BalticWaters.

”Brinner enormt för det här”

Det var hon själv som nominerade sig till Naturskyddsföreningens styrelse inför årets riksstämma. När sedan dåvarande ordförande Johanna Sandahl meddelade att hon skulle sluta anmälde Beatrice Rindevall sitt intresse för posten.

Så här i efterhand är hon inte så överraskad att riksstämman med stor majoritet valde henne till ny ordförande.

– Det kändes kanske inte självklart innan, men jag brinner enormt för det här. Det känns lite som att mina erfarenheter de senaste åren har lett mig hit.

Vid stugan i Hälsingland kan Beatrice samla tankarna mellan styrelsebestyr och politiska utspel.

Hon beskriver det som att hon hela sitt liv försökt driva miljö- och klimatfrågor för att försöka föra samhällsutvecklingen framåt. Att hon nu får chans att göra det med Naturskyddsföreningens styrka och kraft ser hon som ett drömscenario.

Redan morgonen efter riksstämmans slut på kvällen den 18 juni, i Västerås, satt hon i möte på föreningens kansli i Stockholm. Ett par dagar senare betade hon av åtta möten per dag under politikerveckan i Almedalen.

Då blir stugan i Hälsingland ett andrum. En plats att insupa naturen, samla tankarna och umgås med familjen en stund i lugn och ro.

Kritisk mot regeringen

Vilka prioriteringar hon säger sig vilja göra inom Naturskyddsföreningen tycker hon det är för tidigt att säga, men hon vill gärna bidra med sina erfarenheter från BalticWaters där hon framgångsrikt lyckats skapa opinion både i Sverige och EU kring utmaningarna med utfiskning och miljö i Östersjön.

– Vi har en ny framtidsstrategi som utgör föreningens prioriteringar och inriktningsmål. Personligen tycker jag att det är viktigt att stötta såväl Östersjöns fiskar som skogens fåglar och bina som pollinerar vår mat, men vi måste också effektivt kunna prioritera inom varje område. Vi måste driva frågor där vi kan göra skillnad på riktigt och inte springa på alla bollar, för då kommer vi till slut inte orka springa alls.

Skogsbruket kring stugan i Hälsingland varierar stort mellan ägarna.

Högt på agendan står EU-valet nästa år. Beatrice Rindevall döljer inte sin besvikelse över den svenska regeringens miljöpolitik.

– Den har gått från otillräcklig till katastrof. Nu tycks som att klimatmålet för 2030 hotas. Vi behöver minska utsläppen nu, inte om tio år. Det är nästan tragikomiskt när det brinner på Rhodos och den grekiska regeringen svarar med att bjuda på gratisresor nästa år. Det är fascinerade hur mänskligheten kan vara så intelligent och korkad samtidigt.

När den svenska regeringen sänker sina ambitioner sätter Beatrice Rindevall sitt hopp till EU, som under den sittande kommissionen visat framfötterna inom miljöpolitiken. Därför är det också viktigt vilka ledamöter vi väljer till Europaparlamentet, understryker hon.

Lika viktigt är att höja kunskapsnivån bland såväl politiker och journalister som väljare. Förklaringen till att så få tycks ta hotet mot klimatet och den biologiska mångfalden anser Beatrice Rindevall delvis vara att få förstår skillnaden mellan konsekvenserna av en global temperaturhöjning på 1,5 eller 2 grader, eller att folk inte ens vet vilka arter som finns i Sverige.

– Här har Naturskyddsföreningen en viktig roll att spela. Att hjälpa människor förstå allvaret, säger Beatrice Rindevall.

Läs också om en annan roddare: Roddarmadam bjuder på klimatprat

Artikeln publicerades i
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X