Annons

Smältande jordar påverkar uppvärmningen mer än man trott

Motsvarande en tiondel av mänsklighetens utsläpp fattas vid beräkningar av klimatutsläppen. Tidigast i nästa rapport från FN:s klimatpanel förväntas den okända tiondelen inkluderas.
– Detta påverkar hur mycket mer vi kan släppa ut för att låsa utsläppen vid 1,5 graders uppvärmning, säger Gustaf Hugelius, forskare vid Stockholms Universitet till Sveriges Natur.

Debatt: Nu hoppar Folkhälsomyndigheten på tåget

Debatt Svenska myndigheters flygresor står för hundratusentals ton koldioxidutsläpp årligen. Om vi ska kunna nå 1,5-gradersmålet måste myndigheterna vara med och bidra till utsläppsminskningar, skriver Jim Werngren i en debattartikel. Han berättar hur han fick sin arbetsplats Folkhälsomyndigheten att gå med på att införa en premie för anställda som väljer tåg i stället för flyg. Nu vill han att fler myndigheter gör samma sak.

EU:s klimatbud färdigförhandlade

Den europeiska unionen kan bli först med att leverera ett innehåll till sitt klimatlöfte inom Parisöverenskommelsen. Men lättnaderna som införts i ramlagarna anses urholka EU:s åtagande.

Klimatförändringarna kommer leda till torka på många platser i världen

En fjärdedel av jordens landyta kan få ett torrare och mer ökenartat klimat inom 32 år. Men lyckas vi hålla uppvärmningen till 1,5 grader kommer i stället den del av landytan som drabbas begränsas till en tiondel.  Detta enligt en forskningsrapport som publicerades i den vetenskapliga tidsskriften Nature under måndagen.

2017 visar att jorden fortsätter bli varmare

År 2017 förväntas bli ännu ett av de varmaste åren som uppmätts. De första elva månaderna har ovanligt varma förhållanden observerats över jordens mark- och havsyta, enligt amerikanska National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA.

Så ska finansbranschen ta klimathänsyn i sina investeringar

I veckan levererade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ett ambitiöst utspel: Svenska bolag ska gå i bräschen för att implementera ett nytt, banbrytande, ramverk för en hållbar finansmarknad. Tanken är att företag frivilligt ska rapportera hur deras verksamhet påverkas av framtida klimatförändringar. Men de frivilliga insatserna får kritik från vissa som menar att lagstiftning och tydliga krav är vad som krävs.

Världsbanken överger fossilt

Världsbanksgruppen ska sluta finansiera prospektering efter ny olja och gas efter 2019. Samtidigt ska mer pengar satsas på förnybar energi.

Coop får kritik för erbjudande om flygresor

Coop marknadsför sig som Sveriges grönaste matkedja. Men uppmaningen att lösa in medlemsbonusen till flygresor har upprört medlemmar.​
– Man undrar vilket budskap de vill sända ut och stå för, säger Anders Lindahl, medlem i både Coop och Naturskyddsföreningen.

Jord- och skogsbruk påverkar klimatförändringarna mer än man trott

Jordens förmåga att binda koldioxid är större än man tidigare känt till. Detta innebär att jord- och skogsbruksmark kan vara stora källor till utsläpp av koldioxid. Men sköts marken rätt, kan den istället kompensera för klimatförändringarna enligt forskarna bakom rapporten.