Annons

Kamp om klimatet i EU

Klimatet var en av de hetaste frågorna inför EU-valet 2019. Men mycket har hänt under den senaste mandatperioden och klimatet är inte längre lika högt upp på den politiska agendan. Samtidigt är lobbyismen fortsatt omfattande i EU –  ett faktum som är mer välkänt än tidigare, enligt parlamentariker Sveriges Natur talat med.

Analys: Stora skillnader på utsläppsutvecklingen i EU och Sverige

Höga bränslepriser och mer sol och vind har gjort att industrins utsläpp minskade med  över 16 procent under 2023, vilket är en rekordstor minskning. Också i Sverige har utsläppen minskat men i en betydligt mindre omfattning. Fredrik Lundberg analyserar utvecklingen.

De släppte ut mest koldioxid 2023

Koldioxidutsläppen från svensk industri minskade 2023 med 2,4 procent, en mindre minskning än föregående år. Det visar data från EU:s handel med utsläppsrätter. Sveriges Natur listar landets största utsläppare.

”EU:s klimatpolitik begränsar skogsbruket”

Debatt Sverige håller på att förlora kontrollen över skogspolitiken till EU, vilket Socialdemokraternas industrivänliga falang inte borde gilla, skriver Tomas Brandberg som ställer upp i EU-valet för Sverigedemokraterna, i en replik till Heléne Fritzson (S).

”EU behöver en ansvarsfull miljöpolitik”

Debatt EU behöver en miljöpolitik som tar ansvar och gör skillnad i människors vardag. Inte den slags politik som drivs av kristdemokrater, moderater och sverigedemokrater, skriver EU-parlamentariker Heléne Fritzson (S), inför EU-valet.

Klimatpolitiska rådet ger regeringen skarp kritik

Regeringens klimatpolitik räcker inte för att minska utsläppen. Det skriver Klimatpolitiska rådet i sin senaste rapport som visar att utsläppen i stället kommer öka rejält under 2024. 

Gröna klimatfonden avvecklar miljardprojekt

Ett omtvistat klimatprojekt i Nicaragua har efter mer än tre år stoppats av FN:s Gröna klimatfond. Projektet med en budget på 1,2 miljarder kronor och finansiering av bland annat Sverige ska nu avvecklas.

Råd med 60 svenskar tar sig an klimatfrågan

Sveriges första medborgarråd om klimatet har sett dagens ljus. Det består av 60 slumpvis utvalda svenskar som i två månader ska diskutera hur de svenska utsläppen ska sänkas till en nivå som överensstämmer med Parisavtalets klimatmål.

Nya siffror: så flyger svenskarna efter covid

Svenskarnas flygresande fortsätter vara lägre än innan pandemin. Långdistansflyg väljs bort till förmån för kortare resor. Det visar en kartläggning av Sveriges Natur i samarbete med Newsworthy.

CCS – en svårfångad lösning

Medan sol- och vindkraft och energieffektivisering minskar klimatutsläppen med miljarder ton per år, har koldioxidlagring (CCS) inte levererat och står inför stora utmaningar. Satsningarna är för sena, för dyra, för små och inom allt för udda nischer.