Annons

Klimatet nästa – radikala rörelser del av samhällsförändringen

Under hösten har vi sett skolstrejk för klimatet, tyska blockader mot brunkolsbrytning och aktivister som stoppar trafiken. I helgen ordnar klimatrörelsen Extinction rebellion handgripliga klimatprotester på flera håll i Sverige och världen. Har klimatrörelsen gått in i en ny radikalare fas?

Filantroper lovar rekordbelopp till klimatet

Från att ha visat ett ganska ljumt intresse för klimatet utlovar nu filantropiska organisationer fyra miljarder dollar över fem år i sin största klimatsatsning någonsin. Givarna själva kallar det en handpenning i förhållande till vilka belopp som behövs.

FN-film eldar på debatten om klimatkompensering

En ny FN-annons har gett bränsle åt den pågående debatten om klimatkompensering.
Att det kan uppfattas som att FN uppmanar till att leva miljöovänligt och istället klimatkompensera har inte tagits emot väl och filmen fick plockas ned efter bara ett par timmar.

Åkessons attack mot palmoljan – bricka i SD:s spel om bensinen

Sverigedemokraterna vill slopa en stor del av reduktionsplikten, som säger att bensin och diesel ska ha en viss andel förnybart bränsle.
– Jag har läst att 44 procent av det här är palmolja, sa Jimmie Åkesson till SVT.
Men det var Sverigedemokraterna som avgjorde beslutet om fortsatt stöd till palmolja i biodiesel.

Så ska klimateffekter över gränserna mätas

I ett nytt index som mäter risk för klimateffekter inte bara lokalt utan även över gränser hamnar flera europeiska länder bland dem med högst risk. Många fattiga och sårbara länder kan samtidigt visa sig vara dubbelt utsatta för både lokala och transnationella effekter.

Så kan fossila subventioner fasas ut

Sundare statsfinanser och bättre välfärdspolitik har varit mer framgångsrika taktiker för att fasa ut fossila subventioner än att hänvisa till klimatproblem, visar ny forskning.

Annons