Auroramålet får prövningstillstånd
Ungdom med megafon

Ungdomsgruppen Aurora förbereder sig nu för kommande prövning i Högsta domstolen. Foto: Albin Haglund

Auroramålet får prövningstillstånd

Högsta domstolen ger prövningstillstånd i Auroramålet och ska senare ta ställning till om målet kan tas upp i svensk domstol. Aurora och Justitiekanslern får nu vara beredda på att lämna in nya skrifter i målet.

Som Sveriges Natur rapporterat tidigare stämde ungdomsgruppen Aurora den svenska staten för bristande klimatarbete i november 2022. I mars året därpå beviljades prövning av Nacka tingsrätt.

I augusti samma år beslutade rådmannen Olof Roos att låta Högsta domstolen (HD) hantera frågan om prövningstillstånd. Den 25 april 2024 kom beskedet: prövning beviljas.

Snårig prövning kan vara genväg

Det kan verka som en omväg, men kan vara en genväg för att klarlägga en fråga som annars kan spöka under en lång process.

Staten som företräds av Justitiekanslern ansåg i sin inlaga till Nacka tingsrätt sommaren 2023 att talan borde avvisas, men förordade ändå en prövning i HD eftersom målet berör grundläggande frågor om maktfördelning mellan folkvalda och domstolar.

Läs också: Stämmer staten för bristande klimatpolitik

Auroragruppen misstyckte inte, utan tvärtom. Alla vill ha klarhet. På Instagram skriver gruppen att man nu förbereder sig på nya omgångar.

”Vårt juristteam jobbas för fullt med att argumentera för att frågan om Sveriges ansvar i klimatkrisen kan prövas i svensk domstol.”

Stödjer sig på Europakonventionen

Aurora stödjer sin stämning på Europakonventionen. Att inför domstol utkräva staters ansvar för brister i klimatpolitiken är en internationell trend.

Nyligen avgjorde Europadomstolen i Strasbourg i ett par liknande fall, men med varierade utfall:

En grupp ungdomar i Portugal som stämde 33 länder fick sin talan avvisad. Det fick även en fransk miljöpartist som hade stämt den franska staten.

Läs också: Juridik som förändrar

Kvinnor i Schweiz fick rätt mot staten

Schweiz däremot fälldes av Europadomstolen efter att drygt 2 000 kvinnor hade stämt staten, som nu kan tvingas till att skärpa klimatpolitiken. Domstolens ordförande Siofra O’Leary sade att Schweiz regering har misslyckats att uppfylla de egna målen för utsläpp av växthusgaser, rapporterade nyhetsbyrån Reuters.

– Det är uppenbart att framtida generationer sannolikt får bära en växande börda av följderna för de nuvarande misslyckandena och försummelser med att bekämpa klimatförändringarna, sade hon under rättegången.

Läs också: Försvarar dem som försvarar

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X