Annons
Miljöorganisationer nobbar COP28

Fossilindustrins inflytande bedöms bli extra stort på årets klimatmöte i Dubai. Bild: Getty Images.

Miljöorganisationer nobbar COP28

Ingen av Sveriges största miljöorganisationer åker till FN:s klimatmöte i Förenade Arabemiraten. ”En nedprioritering, inte en bojkott”, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén.

Det kan bli skralare representation än vanligt från civilsamhället under höstens klimattoppmöte COP28 i Dubai. Som Sveriges Natur tidigare rapporterat om har värdlandet Förenade Arabemiraten fått stark kritik för att ha tillsatt en oljebolagschef som ordförande för förhandlingarna.

Nu bekräftar både Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden (WWF) Sverige att man inte kommer att åka till Dubai.

Naturskyddsföreningen har varit på varje klimatmöte i åtminstone ett decennium, och dessförinnan haft hög närvaro ända sedan Kyotoprotokollets undertecknande på 1990-talet. I år blir första gången på ”jättejättelänge” man inte medverkar, enligt generalsekreterare Karin Lexén.

– Det är en nedprioritering. Det handlar om platsen och val av ordförande, att man måste flyga dit och att vi inte tror att det kommer bli så tunga förhandlingar i år.

Föreningen kommer ändå behålla sina ackrediteringar för att ge till de partnerorganisationer som är på plats i stället.

– Vi är mycket kritiska till att man har valt den här oljeshejken till ordförande, men vi uppmanar inte till bojkott. Det är otroligt viktigt att civilsamhället fortsätter finnas på plats och följa förhandlingarna, det är vår generella ingång. Inte minst när fossillobbyn är så himla stark.

Många ansökningar

Inte heller WWF skickar någon svensk representant till Dubai, med hänvisning till ”omprioriteringar”. Greenpeace säger att det är tveksamt om någon från Sverige kommer närvara, men att deras globala delegation med särskild representation från Mellanöstern och Nordafrika kommer vara på plats. Act Svenska kyrkan skickar däremot en liten delegation.

Söktrycket för ackreditering har trots allt varit väldigt högt. Totalt har FN fått in över 39 000 ansökningar från 2 300 civilsamhällesorganisationer. CAN Europe, Europas största paraplyorgan för klimatorganisationer, säger sig inte ha fått signaler från sina medlemmar om någon öppen bojkott, men noterar att den slutliga tilldelningen av ackrediteringar inte har kommit ännu.

Bernt Nordman, klimatchef på WWF Finland, som i fjol även representerade svenska WWF på COP, är en av dem som planerar att åka.

– Jag tror att vi kommer se fler bojkotter i år. Det väcker så starka känslor med värdlandet och kopplingen till oljeindustrin, säger han till Sveriges Natur.

”Självklart ska vi hålla oss därifrån”

En som anser att miljörörelsen öppet bör avstå från COP28 är miljödebattören Mattias Goldmann. Han har varit på varje klimatmöte sedan 2009, men stannade hemma från fjolårets möte i egyptiska Sharm el-Sheik, som i likhet med årets förhandlingar kritiserades för starka fossilintressen och bristande mänskliga rättigheter.

– Årets COP är fossilföredettingarnas dödskamp, självklart ska vi hålla oss därifrån. De som verkligen förhandlar bör ha en så liten delegation som möjligt och alla vi andra bör visa hur vi kan göra större klimatnytta på andra håll, säger han.

Utöver inflytande från fossillobbyn finns också oro för hur stort utrymme civilsamhället egentligen kommer ges under COP28. Enligt ett uttalande från ordförande, oljechefen Sultan Al Jaber, ska ”fredliga demonstrationer” tillåtas.

Samtidigt varnar människorättsorganisationen Human Rights Watch för att det kommer bli svårt för miljörörelsen att arbeta effektivt kring mötet i ett land som Förenade Arabemiraten. Befolkningens fri- och rättigheter är kraftigt begränsade, bland annat genom censurerad media och långa fängelsestraff för dem som öppet vågar kritisera makthavarna.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X
Annons