Gör egna chips av pitabröd

Det går bra att frysa in överblivet libabröd och rosta chipsen när andan faller på. Foto: Getty

Gör egna chips av pitabröd

Det är lätt att stirra sig blind på köttätande som den stora klimatboven. Vår konsumtion av onödig mat som chips, godis och läsk gör också avtryck.

Skumgodis är den stora klimatboven. En påse fluffigt godis har lika stor klimatpåverkan som en portion griskött. Även om en del chipstillverkare har gått över till grön energi bör snacks vara sällanmat. Det mår både kroppen och klotet bättre av.

Poppa popcorn

Men vad vore livet utan knaprigt, sprött och krispigt? Lite tråkigare i alla fall. I synnerhet på vårens kalas. Att poppa popcorn hemma går snabbt. Det visste du redan, men visste du att popcorn räknas som fullkorn och är hyfsat nyttigt?

Och genom att svänga runt dem med raffinerade kryddblandningar skapar du smaksensationer. Räkna med cirka 2 dl majskorn för popcorn för två personer. Tillsätt cirka 2 msk matolja (raps-, solros- eller majsolja) i en kastrull, lägg i majskornen och täck kastrullen med ett tätslutande lock. När det börjar poppa, sänk temperaturen något och skaka kastrullen då och då så att inte kornen bränner fast.

Läs också: Restaurang utan sopor

Smaksätt!

Håll locket på plats med en grytlapp. Ta av kastrullen när poppandet har slutat. Smaksätt efter tycke och smak, till exempel med texmex-krydda, kinesisk femkrydda eller japansk schichimi togarashi.

Chips av överblivet bröd

Ett alternativ är att göra egna chips av stora pitabröd, så kallade libabröd. Trist, torrt och halvdött libabröd får nytt liv i ugnen tack vare att den så kallade maillardreaktionen ger vacker gyllene färg och mustiga aromämnen bildas.

Det går bra att frysa in överblivet bröd och rosta chipsen när andan faller på. Skär brödet i trekanter. Bred ut dem på en plåt. Rosta dem gyllene på 150 grader. Stäng av ugnen, öppna ugnsluckan snabbt och stäng igen. Låt chipsen torka i eftervärmen en kvart.

Läs också: Hönsen betalar priset för vår billiga mat

En perfekt kombination

Om de inte blir helt torra kan du värma försiktigt på 75 grader tills de är helt krispiga. Vill du ha mer smak på chipsen? Vänd runt dem i lite olja och kryddor före rostning. Rostade fänkålsfrön, mortlad vitlök, citronskal och rosmarin är en höjdarkombination.

Artikeln publicerades i