Gör egna chips av pitabröd

Det är lätt att stirra sig blind på köttätande som den stora klimatboven. Vår konsumtion av onödig mat som chips, godis och läsk gör också avtryck.

Köttätande växter i Sverige – diskreta dödsfällor

Naturens ABC Köttätande växter ”jagar” för att överleva på fattiga marker. De flesta svenska arter är långsamma, klibbiga jägare, men det finns några som slår igen käftarna på en bråkdels sekund.

Ljunghedarna brinner för livet

Ett färgsprakande hav som lockar både insekter och betesdjur eller en bister tillvaro med vedartade kvistar som ratas av djuren? Ljunghedarna hör till våra mest älskade strövmarker, men utan återkommande bränder minskar mångfalden snabbt.

Mardrömmens träd gulnar av värmen

Essä Martallen är inte en egen art utan en livsstil, själva arketypen för uthållighet och överlevnad – ända fram till den heta sommaren 2018. Jossi Qwiberg ser ett budskap i hällmarkernas vålnader.

Ett klokare EU

Krönika När svenskarna för sjunde gången väljer Europaparlamentariker påminner Sverker Sörlin om att EU blivit bättre än vi först trodde. EU fungerar i dag som en bromskloss mot medlemsstaternas skadeverkningar på natur och miljö, anser han.

Logistik slår ut natur

Byggen av stora lagerlokaler slår ut värdefull natur i Strängnäs. Den lokala kretsen har tagit strid mot kommunens planer och ett olovligt kalhygge har polisanmälts.

Bästa tipsen för tågluffen

För den som vill ha en bra tågluff handlar mycket om planering. Vi ger de bästa tipsen för den som vill ge sig ut på en klimatsmart tågsemester.

Gräshoppor och vårtbitare stämmer upp

I maj och juni är det dags att börja spana på hopprätvingar. För den lyhörde går det att fastställa en art bara genom att lyssna på hanarnas spelläten.

Gör ditt eget biokol

En gammal odlingsmetod har på sistone fått en renässans. Nämligen att använda biokol, som kan förbättra jordar och samtidigt binda koldioxid i marken. Det är också därför materialet ibland kallas för det svarta guldet. Sveriges Natur bjuder på tips om hur du själv kan göra biokol.