Skida hållbart i spåren

Vinter är för många synonymt med längdskidåkning. Sveriges Natur tipsar om platser som går att nå på klimatvänligt vis och vad man ska tänka på inför och under resan.

Så hanterar du avfall som innehåller PFAS

Generellt ska avfall som innehåller långlivade organiska föroreningar som PFAS inte återvinnas, enligt Naturvårdsverket. Därför ska den typen av produkter helst undvikas helt, men vid kassering finns ändå lite att tänka på.

Inte bara hållbart i miljömärkta butiker

Av de 235 svenska matvarubutiker som Bra miljöval har märkt tillhör alla utom en lågprislivsmedelskedjan Willys. Billiga matvaror är annars inget som förknippas med hållbarhet och långsiktigt miljöarbete.

Så livar du upp kålen

Kökets sorgebarn kräver tuff kärlek. Det gäller all kål, såväl grön som vinterstursk vit.

Avloppsdykare – ett riktigt skitjobb

Härvor av tamponger, strumpbyxor och kondomer. Enligt avloppsdykaren Tobias Damberg använder alltför många fortfarande toaletten som papperskorg.

Palmolja – En väl dold miljöbov

Palmolja finns i en stor mängd produkter som vi använder i vår vardag. Samtidigt kan den vara svår att upptäcka. Vi har pratat med experter på området för att reda ut hur man ska tänka.

Bäst kaffe i egen mugg

En pappersmugg som slängs i naturen kan göra lika stor skada som en plastmugg. För att minska miljöpåverkan rekommenderas egen mugg.

Poppis att Hasselbacka

Den gamla svenska krogklassikern hasselbackspotatis har rönt stor internationell framgång de senaste åren, bland annat i tidningen The New York Times. Men varför hänga upp sig enbart på potatis?

Jämn kamp mellan te på lösvikt och påse

Grön Guide Vill du ha te av god kvalitet i din kopp är det lösviktste som gäller. Ur miljöhänsyn står sig påste ändå bra, men oavsett form bör du välja ett te som är ekologiskt.

Låt löven ligga kvar

Under många år har välstädat varit normen för hur en villaträdgård ska se ut, där alla löven krattas bort på hösten. Men löven innehåller näring som är mumma för gräsmattan, så låt dem ligga.