Fira midsommar med kärleksfull mat

Midsommar är kärlekens högtid. Mycket av den mat som utnämnts till afrodisiaka har en, så att säga, inspirerande form. Den ståndaktiga sparrisen, förstås. Gärna serverad med en liten smörsås.

Så livar du upp kålen

Kökets sorgebarn kräver tuff kärlek. Det gäller all kål, såväl grön som vinterstursk vit.

Poppis att Hasselbacka

Den gamla svenska krogklassikern hasselbackspotatis har rönt stor internationell framgång de senaste åren, bland annat i tidningen The New York Times. Men varför hänga upp sig enbart på potatis?

Restaurang utan sopor

Nolla i Helsingfors stakar ut en väg som få restauranger i världen trampat tidigare. Här erbjuds en högklassisk matupplevelse som skapar minimalt med avfall.

Operation kofta — energispartips från förr

Kriget i Ukraina och energikrisen påminner om andra tider. Det var 1973, Oktoberkriget mellan Israel och flera arabstater och på det en stor oljekris. Många energispartips från då gäller än i dag.

Veganskt växlar upp

Sveriges Natur har besökt Ark i Köpenhamn, den första veganska krogen i Norden som fått en grön hållbarhetsstjärna i Michelinguiden.

Vårstäda i frysen

April är den grymmaste månaden för gröna matlagare. Primörer dyker upp i grönsaksdiskarna, men är ofta influgna och så smaklösa att de lätt kan stå över i väntan på närodlade grönsaker.