Eskil Erlandsson (C): ”Det handlade om surströmmingen”
Eskil Erlandsson i svart kavaj och röd slips. Ler mot kameran, grönskande träd i bakgrunden.

Eskil Erlandsson (C) var landsbygdsminister när det svenska undantaget för Östersjöfisk blev permanent. FOTO: Patrick Trägårdh

Eskil Erlandsson (C): ”Det handlade om surströmmingen”

Att värna det småskaliga fisket i Östersjön var ett av huvudargumenten när svenska politiker försvarade Sveriges undantag att få fiska sill i Östersjön trots att den innehåller förhöjda halter dioxin. Så har det inte blivit. Dessutom har sill från Östersjön sålts i butik och på restauranger utan märkning och hundratusentals barn kan ha fått i sig för höga halter. Men Eskil Erlandsson (C), som då var landsbygdsminister, tycker att beslutet var bra.

Skribent Malin Crona

Sveriges Natur har i flera artiklar avslöjat baksidan av Sveriges undantag från EU-förbudet att fiska fet fisk med förhöjda halter dioxin.

Undantaget infördes 2001 och permanentades den 1 januari 2012, efter att Sverige drivit linjen hårt mot EU. I spetsen för detta gick dåvarande landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C).

– Det som var den stora frågan när det här diskuterades på allvar var surströmmingen. Det är en tradition som många människor har, att äta surströmming. Jag minns att det var svårt att förklara för Bryssel att vi åt sur fisk. i Sverige, det hade de lite svårt att komma över.

Säljs i butik

Men fisken från Östersjön går ju inte bara till surströmming? Det har ju visat sig att den säljs i butik, till restauranger och skolbarn?

– En fiskare kan inte bara leva på att plocka upp de här strömmingarna som är över 18 centimeter utan man måste ha ett annat fiske också.

– Vi vill ha landningsplatser längs hela vårt långa kustband. Det är en del av vår kultur att nyttja de naturresurser vi har. Om det blir för tunt med fisk som landas upphör landningsplatserna.

Ett av argumenten var ju att främja det småskaliga fisket. Nu visar det sig att det mest är stora båtar från västkusten som fiskar upp sillen. Blev det så bra?

– Allting kan bli bättre, både vad gäller information och utvecklingen runt båtar och märkning. Det är hela tiden under utveckling. Digitaliseringen är ett gott hjälpmedel i alla led för att kunna följa produkter och varor. Där finns det ju en utvecklingspotential och har gjort på ganska många andra områden.

Men vad säger du till de människor som känner sig lurade att de har ätit sill från Östersjön?

– Där säger jag att fruktar man någonting sådant ska man fråga varifrån det kommer och är det så att man inte får ett tillräckligt svar ska man avstå.

”Som förälder är jag i händerna på någon annan”

Men de hundratusentals barn som kan ha fått i sig för höga halter av dioxiner i skolmaten?

– Där är det inköpare i kommunen eller landstinget som köper in de stora kvantiteterna som har det avgörande ansvaret för vad som är på tallriken. Jag har det för mitt hem och den som är inköpare till en restaurang för restaurangen.

Förstår du de som är upprörda?

– Jadå, det gör jag. Inte minst föräldrar, där jag som förälder är i händerna på någon annan som väljer åt mina barn. Jag tror det handlar om bristande upplysning och i något fall kanske också bristande kunskap.

Tänker du verka politiskt för att något av det här ska bli bättre?

– Att upprätthålla informationstrycket är en angelägenhet för politiken. Det kommer nya generationer hela tiden som det måste förmedlas kunskap till, vi måste också utveckla de nya medierna på ett annat sätt än vad som är gjort.

Så här i efterhand – blev det så bra?

– I efterhand kan man ju alltid säga att man kan skriva hårdare krav gentemot de som ska informera, de som fördelar kvoterna och så vidare, men där är ju den allmänna trenden att regeringar och myndigheter växlar ner i att ge specifika rekommendationer eller propåer till myndigheter, man förutsätter att de gör så gott de kan. Människor vill ju andra människor gott

Tycker du att undantaget ska finnas kvar?

– Ja, det tycker jag.

Vad kan få dig att ändra dig?

– Politiken brukar ju tycka väldigt mycket baserat på vetenskapen. Så om det uppstår kunskap som säger att någonting vi inte visste tidigare var farligt brukar politiken lyssna på det.

Hårdare regler kommer

Nuvarande landsbygdsminister Sven-Erik Bucht hälsar genom ett mejl från sin pressekreterare att han inte har möjlighet att svara på Sveriges Naturs frågor, men skriver i mejlet att hårdare regler nu bereds inom regeringskansliet och att Livsmedelsverket har fått ett uppdrag att kontrollera att skolor och förskolor lever upp till kraven i EU-reglerna.

SVERIGES NATUR GRANSKAR ÖSTERSJÖSILLEN

LÄS MER: SOS – varning för sill

LÄS MER: Storskaligt fiske fiskar mest sill i Östersjön

LÄS MER: 50 år tills all Östersjöfisk går att äta

LÄS MER: Ica byter ut sillburkar efter granskning

LÄS MER: Hårda straff för smuggling av östersjöfisk

Vill du också kommentera granskningen? Debatten pågår för fullt på vår Facebooksida.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X