Annons

Stoppa trålfisket!

Krönika Strömmingen i Östersjön håller på att försvinna. Samtidigt fortsätter överfisket, med regeringens och ministerrådets goda minne. Det skriver Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall och generalsekreterare Karin Lexén.

Kollaps för torsken i Östersjön

Östersjötorsken har minskat så dramatiskt att det är osäkert om den kan återhämta sig. När fisketrålarna inte längre kan fiska torsk satsar de på plattfisk istället, enligt en ny rapport från organisationen Fiskesekretariatet.

Förslag: ”Stoppa torskfisket i Östersjön”

Internationella havsforskningsrådet, ICES, föreslår i en ny rekommendation att EU vidtar omedelbara åtgärder för att rädda östersjötorsken och att fiskekvoten för det östra beståndet sätts till noll nästa år. Detta inför höstens fiskeförhandlingar där EU:s medlemsstater ska besluta om 2020 års fiskekvoter.

Gädda och abborre vinnare i värmen

Höga vattentemperaturer slår väldigt olika mot olika fiskar. Kallvattenarter drabbas, särskilt i älvar, men i Östersjön gynnas abborrar och gäddor.

Eskil Erlandsson (C): ”Det handlade om surströmmingen”

Att värna det småskaliga fisket i Östersjön var ett av huvudargumenten när svenska politiker försvarade Sveriges undantag att få fiska sill i Östersjön trots att den innehåller förhöjda halter dioxin. Så har det inte blivit. Dessutom har sill från Östersjön sålts i butik och på restauranger utan märkning och hundratusentals barn kan ha fått i sig för höga halter. Men Eskil Erlandsson (C), som då var landsbygdsminister, tycker att beslutet var bra.

Storskaligt fiske fångar mest sill i Östersjön

Större trålare från Västkusten. Det är de som tar upp merparten av Sveriges Östersjösill. Detta trots att regeringens argument för undantaget från giftförbudet var att gynna små aktörer som fiskar lokalt.

Tunga straff för smuggling av östersjölax

Tunga bötesstraff och villkorlig dom för grovt smugglingsbrott. Så slutade det för Blekingeföretagarna som smugglade östersjölax som hamnade i Frankrike.
Dioxin är inte ett gift att leka med, ansåg åklagaren. Och nu pågår en förundersökning i ett liknande fall i Göteborg.
– Dioxin är ju faktiskt ett av de mer farliga miljögifter vi har, säger Maria Johansson, kammaråklagare.

50 år tills man kan äta all fisk från Östersjön

Dioxinhalterna i Östersjön sjunker för långsamt. Nu tror sig Naturvårdsverket veta mer om varifrån giftet kommer. Men det lär dröja innan det går att äta Östersjöfisk helt obekymrat.
– Med den nuvarande förbättringstakten tar det 50 år, om det någonsin går, säger Erik Westin.

Ica byter ut sillburkar efter granskning

ICA byter ut alla sina burkar med matjessill efter Sveriges Naturs granskning.
– Vår information har varit otydlig, säger Peter Berkesten, kategoriansvarig på ICA.
Även branschföreningen ska se över sina rekommendationer.