Så tillagar du bäst zucchini

Ställ höga krav på zucchinin så ökar möjligheterna till goda maträtter. Foto: Getty

Så tillagar du bäst zucchini

Välj en liten zucchini. Låt den förgylla en krämig sås, grynsallad eller en sjudande gryta.

Nu gör zucchinin sin sista sväng i köken. Att komma på god fot med zucchinin handlar om att ställa höga krav. Välj bara zucchini som är tung och mycket fast. Väger den lite i förhållande till storleken är den som regel lättviktare i köket: smaklös och svampig.

Små zucchini är ofta bättre än stora.

Bra zucchini ger oändliga möjligheter

När du väl fått tag på en bra zucchini är möjligheterna oändliga. Den passar lika bra i en rivig curry som i smekande milda gräddiga såser. Eller grovriv rå zucchini och låt den ge saftighet i grynsallader med mycket örter.

Att blanda ner zucchini i grytor kan lätt leda till slafsigt resultat. Det är väl värt att steka zucchinin på hög värme innan. Och vänd ner den i den sjudande grytan i sista sekunden.

Hantera zucchini som auburgine

Ett fiffigt knep för att få mindre slabbig stekt zucchini är att salta ur den som aubergine. Skär den i ganska tjocka skivor på längden eller tvären. Salta lätt och låt ligga minst en kvart.

Pressa sedan zucchinin med hushållspapper så att vätska sugs upp och strukturen kollapsar lite. Stek sedan zucchinin i olivolja på hög värme och lasta inte för mycket i pannan så att den snarare blir kokt.

Vänd gärna ner vitlök mortlad med fänkålsfrön på slutet så att smaksättarna får sig en kyss av hettan. En annan metod är att klyfta zucchinin på längden, pensla med olja och låta den rosta med potatisklyftor i ugnen.

Artikeln publicerades i