Annons
Kärnkraft och palmolja i slutdebatten inför valet

Ebba Busch Thor (KD), hoppade på Allianskollegan Jan Björklund (L) och menade att det han sa om kärnkraften inte stämmer. FOTO: SVT

Kärnkraft och palmolja i slutdebatten inför valet

Klimatet debatterades för fullt under fredagskvällens slutdebatt i SVT.  Även om debatten stundtals var het så var det inte mycket nytt från tidigare utspel i valrörelsen. Ebba Busch Thor (KD) vill behålla kärnkraftenoch Jimmie Åkesson (SD) slopa reduktionsplikten, som säger att bensin och diesel ska ha en viss andel förnybart bränsle.

LÄS MER: Allt du behöver veta om valet 2018

När sjukvården debatterades i SVT:s slutdebatt liknande Annie Lööf (C), Stefan Löfven (S) med en rostig gammal grammofonskiva. Det kändes ganska mycket likadant när klimatet debatterades. Även om det var ett högt tonläge och hätskt vissa stunder, så var det inte mycket som var nytt jämfört när ämnet debatterats tidigare under valrörelsen.

Klimatdebatten började med en duell mellan Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD). Centerpartiets ledare sa att hon vill se grönare järnvägar, flyg och klimatsmart mat. Jimmie Åkesson lyfte att Sverige behöver en effektivare klimatpolitik där han menar att det är ineffektivt att minska utsläppen i Sverige, och att han hellre såg att Sverige gjorde klimatinvesteringar i utvecklingsländer.

Kärnkraften

När debatten släpptes fri var Ebba Busch Thor (KD) den som snabbast tog ordet. Hon tog åter upp att hon vill behålla kärnkraften och de två nedläggningshotade reaktorerna i Ringhals, något de rödgröna partierna ville hugga på. Men i stället var det Jan Björklund (L) som kom emellan och kritiserade den energiöverenskommelse Kristdemokraterna  skrivit under. Han förstod inte logiken med att vilja behålla kärnkraften samtidigt som de skrivit under en överenskommelse som säger att den ska avskaffas.

Biodrivmedel – Palmoljan

När frågan om biodrivmedel togs upp, valde Jimmie Åkesson att ta fram problemen med palmolja och rikta hård kritik mot Annie Lööf.

– Annie Lööf och de andra som ropar högt om biodrivmedel vill ju uppenbart utrota orangutanger och skövla regnskog. Jag vill inte det.

Jimmie Åkesson gjorde ett liknande utspel i SVT:s partiledarutfrågning i söndags, där han kritiserade att en stor andel av det svenska biobränslet i dag består av palmolja, utan att berätta att hans parti ställt sig bakom fortsatta skattelättnader till just palmoljeprodukten PFAD, som finns i biodiesel.

Övriga frågor

Ytterligare miljöfrågor lyftes, men ledde inte till någon större debatt:

  • Jan Björklund och Liberalerna vill driva frågan om EU-gemensam koldioxidskatt.
  • Jonas Sjöstedt (V) pratade om livsstilsfrågor och klimatinvesteringar. iänsterpartiet vill genomföra en reform för avgiftsfri kollektivtrafik och skapa en grön investeringsbank med 100 miljarder kronor i kapitial.
  • Ulf Kristersson (M) vill elektrifiera det svenska vägnätet och satsa på internationellt klimatbistånd.
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter