Annons

Åkessons attack mot palmoljan – bricka i SD:s spel om bensinen

Sverigedemokraterna vill slopa en stor del av reduktionsplikten, som säger att bensin och diesel ska ha en viss andel förnybart bränsle.
– Jag har läst att 44 procent av det här är palmolja, sa Jimmie Åkesson till SVT.
Men det var Sverigedemokraterna som avgjorde beslutet om fortsatt stöd till palmolja i biodiesel.

Miljarder i skattelättnad för produkt från palmolja

En fjärdedel av de svenska skattelättnaderna till biodrivmedel gick förra året till palmoljeprodukten PFAD. Detta trots att palmoljeproduktion visat sig vara värre för klimatet än man tidigare trott och att den billiga ingrediensen från palmoljeplantager i sydostasien konkurrerar ut närproducerade alternativ.
Och något nytt beslut kan inte fattas före valet.

Statsstöd till palmolja splittrar Alliansen

Frågan om fortsatt statsstöd till palmoljeprodukten PFAD splittrar Alliansen.

Richard Nordin, energi- och klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet, säger att partierna är ”helt överens” om att stödet ska upphöra. Men Maria Malmer Stenergard, miljöpolitisk talesperson för Moderaterna, är inte lika säker.

Palmolja värre än befarat för miljön

Produktionen av palmolja har större miljömässiga konsekvenser än man innan vetat, visar en ny forskningsstudie. Både när det gäller koldioxidutsläpp och utarmningen av de lokala ekosystemen.

Finland hindrar regeringens palmoljestopp

Finland sätter käppar i hjulet för den svenska regeringens plan att stoppa palmoljeprodukten PFAD i biodiesel. Genom en protest till EU-kommissionen fördröjer Finland beslutet till efter det svenska valet. Och det svenska bränslebytet kan bli en palmoljefest, vilket skulle gynna den finska palmoljejätten Neste.

Ny EU-politik ska fasa ut den sämsta palmoljan

EU-lagstiftarna har beslutat att biobränslen som driver på avskogning ska inte längre anses som förnybara. Men metoden som ska användas för att uppnå målet är fortsatt oklar.
Samtidigt hamnar fortsatt den omstridda palmoljeprodukten PFAD i gråzonen.

Billig palmoljeprodukt får rabatt året ut

Den omstridda palmoljeprodukten PFAD, som används i biodiesel, får fortsatt rabatt hela 2018. Regeringen har skjutit upp ikraftträdandet av de nya reglerna som ska få stopp på produkter gjorda av palmolja i biobränsle.
– Det här ska gälla ganska länge – om det träder i kraft exakt i juli eller december är inte det viktiga, utan att vi har ett system som håller. För mig har det varit viktigt att det här fungerar praktiskt, säger energiminister Ibrahim Baylan (S) till Sveriges Natur.

 

Kritik mot att rå palmolja väntas ersätta PFAD

Regeringens nya förslag för att driva bort palmoljeprodukten PFAD från svenska biodrivmedel möts av vitt skilda reaktioner. Mest kontroversiellt är att produkten på kort sikt bedöms ersättas av rå palmolja.

Annons