Passionerad motkraft

PORTRÄTTET * Från kärnfysiker i karriären till fröinsamlare och ekologisk odlare. Det kan låta som en reträtt. För vandana shiva betydde det ett liv i mediernas centrum. Och nobelpriset. Det alternativa alltså.

Naturskydd utan bråk

Utanför Strömstad i norra Bohuslän finns Sveriges artrikaste havsområde. Här vill Naturvårdsverket bilda vår första marina nationalpark. Efter decennier av motstånd är myndigheterna på väg att få ortsbor och kommunpolitiker med på noterna.

Eco-chic trenden är här

KRÖNIKA * ”En modern, trendig, medveten eco-chic
människa äter inte vad som helst”, skriver vår krönikör, Cecilia Uddén.

Fågelperspektiv

VINGSPANING * Hundra år efter Selma Lagerlöfs bok om Nils Holgersson har fotografen Roine Magnusson gjort om den underbara resan. På egna vingar. Sedan några år tillbaka har han ett ultralätt flygplan som tillbehör till kameran.

Sveriges beredskap är låg

KLIMAT * Vi måste börja anpassa Sverige till ett förändrat klimat. Klimat- och sårbarhetsutredningen undersöker hur det kan gå till.

Draken har vaknat

Väck inte den drake som sover, brukade man säga om Kina. Nu har det hänt. Nyvaken lämnar draken allvarliga ekologiska avtryck där den råkar sätta ned fötterna. Sveriges Natur har rest genom tillväxtens nation nummer ett.

Lås in ett ton koldioxid

KLIMAT * Strax före jul började SNF erbjuda privatpersoner och företag att ”köpa” utsläppsrätter från den europeiska utsläppsbubblan för koldioxid. Rätterna ”låses in” av föreningen Läs mer…

Banbrytare i miljöbistånd

Miljöprofilen på svenskt bistånd har skärpts.
Över hälften av Sidas insatser har i dag miljö som huvudsyfte eller viktigt delmål.