Frysta grönsaker har lika högt, om inte högre, näringsvärde än färska. Foto: Getty Images

Vårstäda i frysen

April är den grymmaste månaden för gröna matlagare. Primörer dyker upp i grönsaksdiskarna, men är ofta influgna och så smaklösa att de lätt kan stå över i väntan på närodlade grönsaker.

Vad ska man då äta när kroppen pockar på för att fyllas med vårgrönska efter en lång vinter? Mantrat ”färskt till varje pris” leder ofta på villovägar. Det kan i stället vara dags för den årliga djupdykningen i frysdisken.

I frysdisken hittar vi spenat som drygar ut soppan med årets första nässlor. Kanske rör du ihop en klassisk sauce verte med urkramad hackad spenat, gräddfil, majonnäs, fransk senap, gräslök, dill och andra örter. Servera till mjukkokta ägg, bakad purjo och nypotatis.

Gröna ärtor kan mixas till en skir grön soppa och spetsas med lite ramslök, löktrav eller kirskål. Eller tillsätt dem sista minuten i en wok. Faktum är att frysta ärtor ofta klår färska smakmässigt. Försök att hitta svenska eller ekologiska.

Mer burdusa haricot vertes kan wokas direkt från frysen. Toppa med tofu och du har en middag på nolltid.

Eller så långkokar du bönorna i tomat till en fasolia (se nedan) på turkiskt vis. Visserligen vintrigare i smaken, men perfekt lite kulnare dagar.

Frysta grönsaker har för det mesta lika högt, ibland högre, näringsvärde än färska. Vilket beror på att de fryses in blixtsnabbt efter skörden. Håll ändå utkik efter den första yrvakna rabarbern – grönsaken som används som frukt. Inget skriker vår så högt som den första rabarberpajen!

Recept: Frasolia

Foto: Lisa Förare Winbladh

Gör en stor sats och krydda resterna med en rejäl sked god vinäger. Det ökar hållbarheten och gör fasolian till ett pikant tillbehör dagen efter.

Fräs två finhackade gula lökar mjuka i 1/2 dl olivolja. Vänd ner 2 finhackade eller mortlade vitlöksklyftor, fräs ännu någon minut. Slå på 1 burk körsbärstomater och koka upp. Vänd ner 2 krossade korn kryddpeppar, 2 krm mald kanel, 500 g gröna bönor och några chiliflingor. Sjud sakta under lock cirka 30 minuter. Bönorna ska bli mjuka och möra.

Smaka av med en nypa nyriven muskot och nymald svartpeppar. Toppa gärna med finskuren bladpersilja eller koriander. Servera med labneh eller fetaost, bulgur och svarta oliver.

Artikeln publicerades i