Annons
Skapa feststämning med frasig filodeg

Med färdig filodeg går det att göra enkla men eleganta matkreationer, allt från fyllda knyten till klassiska pajer. Foto: Getty Images

Skapa feststämning med frasig filodeg

Förhoppningsvis fylls den här hösten med efterlängtade kalas. Då vill du bjuda på något storslaget, utan alltför mycket slit. Lösningen heter filodeg!

Numera finns filodeg i frys- eller kyldisken i många butiker. Sprödare, lättare och skojigare än vanlig pajdeg. Och med större möjlighet till variation. Filodeg är helt enkelt tunna ark av vete, salt och vatten. Allt du behöver göra är att trava några ark på varandra och pensla med en aning olja eller smör mellan varven. Håll igen på fettet, annars blir det lätt för flottigt.

När degen är fixad, vilket går på nolltid, kan du koncentrera dig på det kreativa: fyllningen. Utgå gärna från klassiska recept som den grekiska pajen spenakopita och variera efter eget huvud. Eller gör små rullar fyllda med fetaost. När du blir äventyrligare är det kanske läge att laga en vegovariant på den marockanska sötaromatiska kycklingpastejen bastilla. Smaksättningen med saffran, kanel och mandel är en garant för partykänsla. Traditionellt lagas rätten på kyckling eller duva, men de kan lugnt picka vidare eftersom du ersätter fågelköttet med svarta linser eller vegofärs.

I princip kan du även laga kinesiska vårrullar med filodeg, men de blir sprödare än originalet. På asiatiska butiker hittar du fryst deg till vårrulle som är lite mer elastisk och ger ett stabilt slutresultat. Fördelen är att arken är mindre och därför mer lättarbetade. Du behöver inte fritera för att få frasighet. Det går fint att pensla degarken med mycket olja och grädda i varmluftsugn. Se bara till att fyllningen inte är för blöt, då går de lätt sönder.

Med filodeg i frysen är du alltid garderad. Sätt i gång att skriva inbjudningar!

Recept: Filokorg med getost

Eleganta filodegsknyten är enkla att tillaga. Foto: Lisa Förare Winbladh

En vansinnigt elegant liten rätt som är förvånansvärt lättlagad. Lägg ut ett ark filodeg, pensla med snåla mängder smält smör. Lägg på ytterligare ett ark, pensla med mer smör och till slut ytterligare ett ark. Skär i kvadrater cirka 15×15 cm. Pensla en muffinsplåt med smält smör och forma skålar av filodegen i varje fördjupning. Grädda i 175 grader 8–12 minuter, tills de fått gyllene färg. Låt svalna i formen. Riv kyl­skåpskall getost grovt. Blanda med lika delar kvarg 10 procent och smaka av med nymald svartpeppar och örtsalt. Lägg en klick i varje filokorg och toppa med råa eller bakade tomater och färska örter. Eller varför inte färska fikon?

Artikeln publicerades i