Maträtten som kan varieras i det oändliga

Gröt är en stärkande start på dagen. Variera med olika tillbehör eller gör bröd på överblivna rester. Foto: Getty Images

Maträtten som kan varieras i det oändliga

När nätterna blir långa och orken tryter är tanken på en smarrig frukost en god draghjälp för att komma upp ur sängen. En värmande gröt är ett perfekt sätt att börja dagen.

Gröt kan varieras i det oändliga. Kardemumma, ingefära, vanilj eller kanel ger en fin smakbrytning. Rostade nötter eller solrosfrön ger extra must, knaprighet och näring. En näve frysta bär som rörs ner på slutet ger pigg fräschör. Om du vill ge magen hjälp på traven kan du smyga ner en sked linfrö.

Med hjälp av steel cut (klippt) havre kan du få till en smakrik gröt med mer tuggmotstånd som ändå är ljuvligt krämig. Hemligheten är att havrens kärnor är klippta i stället för valsade till flingor. Om du verkligen vill framhäva havresmaken passar det fint med havremjölk.

Överbliven gröt? Den blandar du ner i bröddegen eller så lyxar du till det och steker den i smör till nästa frukost. Förbered så mycket som möjligt dagen innan, då fixar du grötfrukosten även när du känner dig som en zombie. Blötlägg gärna grova gryn över natten så snabbar du på koktiden och har frukostgröten klar i ett nafs. Lägg torkad frukt i blöt, gärna i juice. Då har du något extra gott att toppa gröten med.

Passa också på att duka frukostbordet innan du går och lägger dig. Varför inte ställa fram stearinljus så att dagens första mål blir en högtidsstund?

Recept: Polenta med parmesan

Foto: Lisa Förare Winbladh

Gröt passar lika bra till middag som till frukost. Polenta kan antingen serveras krämig eller stelna i kylen över natten och stekas.

Koka upp en liter vatten med 1,5 msk lantbuljongpulver och några nypor chiliflingor. Rör ner 3 dl polenta och sjud under omrörning i fem minuter. Rör ner 50 g finriven parmesan eller annan hårdlagrad ost. Häll gröten i en oljad form och kyl över natten. Skär polentan i bitar och stek i olivolja. Toppa med god röra på tomat och linser, höstärtor eller kikärtor.

Artikeln publicerades i