Annons
Låt pengarna jobba – med grön profil

Rätt investeringar knuffar företagen i grönare riktning.

Låt pengarna jobba – med grön profil

Fondsparande handlar inte bara om pengar. Allt fler vill spara grönt och hållbart.

Grön, hållbar, etisk och klimatanpassad. Många av de drygt 3 500 fonder som säljs till svenska sparare marknadsförs med positivt laddade ord. Inget konstigt med det.

Men det är inte alltid lätt för spararen att hitta rätt. Men det går med lite systematik och tålamod, menar Jakob König, projektledare på Fair Finance Guide och Nina Waltré, produktansvarig för Försäkring och Finans på Bra Miljöval.

Kartlägg din fondportfölj

Alla är fondsparare antingen de vill eller inte. I den allmänna pensionen finns PPM-fonderna, där du kan välja bland över 850 fonder. Nästan en fjärdedel av dem klassas som miljömässiga och etiska. Enligt Pensionsmyndigheten har dessa både utvecklats bättre och varit billigare än de övriga de senaste tre åren.

Via din tjänstepension är du också fondägare och kan göra egna val. Miljontals svenskar sparar också privat i fonder, via pensions- eller kapitalförsäkringar eller direkta fondinnehav.

Logga in på minpension.se, där hittar du allt ditt fondsparande som är kopplat till pensionen. Gå också igenom ditt övriga fondsparande och se hur det ser ut.

Sammanställ ditt fondinnehav på ett överskådligt sätt.

Prioritera

Fundera vilka hållbarhetsfrågor som är viktiga för dig. Är det klimatfrågan ska du självklart undvika fonder som placerar i kol och olja, är det den biologiska mångfalden eller arbetet mot korruption som är det viktigaste kan det vara andra fonder som gäller.

Jämför fonder

I väntan på att fonder märks med Bra Miljöval eller troligare Svanen – det finns långt gångna planer på att Svanenmärkta fonder från 2017 – finns det andra märkningar som kan hjälpa dig att hitta en grön produkt.

Fair Finance Guide. Här kan du se hur bankerna sköter sig i 13 olika miljö-, hållbarhets-, och etikfrågor. Det är alltifrån biologisk mångfald och klimatförändringar till skatteflykt och korruption. Ett initiativ från Sveriges konsumenter som Naturskyddsföreningen deltar i. Inga specifika betyg för fonderna, men ett sätt att se hur banken och därmed också deras fondbolag indirekt jobbar med hållbarhetsfrågor. fairfinanceguide.se

Hållbarhetsprofilen. Här hittar du fakta om fonder som banker och fondbolag själva lyfter fram som gröna och hållbara. Drivs av Swesif, Sveriges forum för hållbara investeringar, där banker, finansbolag och andra aktörer är medlemmar. hallbarhetsprofilen.se

Morningstars hållbarhetsbetyg. Den internationella jätten som länge gett stjärnbetyg till hur fonderna presterar finansiellt började i våras med ett hållbarhetsbetyg, glober från betyget 1 till 5. Betygen bygger främst på jämförelser med andra fonder i samma kategori. De baseras på tre kategorier – miljö, sociala frågor och styrning.

Ställ frågor

Kontakta gärna banken/fondbolaget om du vill ha mer information och ställ gärna kritiska frågor.

Om du träffar en rådgivare, var medveten om att de är säljare. Ställ krav på att de ska kunna redogöra för vilka fonder som är hållbara och inte bara försöka sälja ”månandens fond”.

Konsumenternas bank- och finansbyrå har också stor kunskap om fondbranschen och svarar på frågor både på telefon, 0200-22 58 00, och via mejl, konsumenternas.se

Välj fonder

När du bestämt dig för hur din fondportfölj ser ut är det bara att välja. Dina PPM-fonder väljer du med bank-id eller personlig kod på pensionsmyndigheten.se. Fonderna i tjänstepensionen väljer du hos Collectum eller någon av de andra fyra valcentraler som finns beroende på vilket kollektivavtal du tillhör.

Övriga fonder kan du enkelt köpa och sälja via din bank, ditt fondbolag eller försäkringsbolag.

Sprid ditt sparande på många olika fonder för att minska riskerna om någon fond tappar i värde. Men försök se till att allt sparande är hållbart.

Tänk också på att du kan byta om den hållbara fonden du valde inte går så bra eller inte var så hållbar som du trodde.

Fondsparande handlar inte bara om pengar. Allt fler vill spara grönt och hållbart.

Ämnen:
Artikeln publicerades i
Annons