Annons

Stängsla för vargen

Nu gäller det att gå från ord till handling om vi ska kunna se vargen sprida sig till södra Sveriges skogsbygder. Det var budskapet när Naturskyddsföreningen Kronoberg och Rovdjursföreningen lockade ett 20-tal frivilliga att ställa upp på en arbetshelg.

Skribent Vinklat | Ulla Rundlöf, Ordförande, Naturskyddsföreningen, Kronoberg.

Under hösten hamnade jag rakt i den rovdjurspolitiska hetluften. En genetiskt viktig vargtik hade under sommaren bosatte sig i min småländska hembygd. Röster höjdes för och emot varg i dessa trakter och min önskan att göra något mer handgripligt för vargens utbredning söderut ledde till bildandet av en stängslingsgrupp på Facebook. Ett 40-tal intresserade anmälde sig snabbt.

Lika lätt var det att få tag i en sponsor till det planerade rovdjursstängslet. Ett telefonsamtal till ett lokalt stängselföretag gav raskt ett löfte om femtrådigt elstängsel med trästolpar, enligt Viltskadecenters rekommendationer.

Att hitta ett lämpligt ställe att stängsla var svårare. Vargtiken Kynna, som tidigare levt på vilt i skogen, började riva får och kraven höjdes på skyddsjakt. Flera fårägare ville hellre se vargen skjuten än få hjälp att stängsla in fåren. Till slut blev det napp hos ordföranden i Kronobergs läns får­avelsförening. Med 230 får tillhör Jonas och Jenny de större fårägarna i länet. Helgen inleddes med det mödosamma arbetet att plocka ner 750 meter tretrådig taggtråd. Med Sven-Olov och Benny från Rovdjursföreningen som arbetsledare fortsatte gruppen sedan med det inte mindre tunga arbetet att påla ner stolpar. Det finns gott om sten i Småland …

Två dagars intensivt arbete resulterade i att alla stolpar kom på plats och att kluriga lösningar vid diken och stenmurar diskuterades igenom. Jonas och Jenny bistod med mat och fika. Deltagarna var rörande överens om att stängslingshelgen varit till glädje och nytta.

Och bäst av allt: vi blev inte färdiga! Så nu har vi anledning att träffas igen. Näst sista helgen i april blir det åter samling i Aspholmen för att färdigställa rovdjursstängslet. Alla som vill göra en aktiv insats för naturvården är välkomna.

Hur gick det då för Kynna-vargen? Tyvärr blev hon skjuten helgen innan stängslingsaktionen, men det visar tydligt att vi måste fortsätta det viktiga förebyggande arbetet. Det kommer ju fler vargar och det gäller att stängsla för att skydda både varg och tamdjur!


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Vinklat | Ulla Rundlöf, Ordförande, Naturskyddsföreningen, Kronoberg.
Artikeln publicerades i