Annons

Avslöjad

NYFIKEN * Vem har knyckt klipulvret och vem har kilat över sjön på Sveriges minsta fötter? Vi tyder tecken och avslöjar vad som
ligger bakom.

Lukten av läder

Läder i skor, kläder och möbler marknadsförs som naturligt, men garvningen görs oftast med giftig krom i Asien. Sveriges Natur har besökt ett svenskt vegetabiliskt alternativ.

Skippa glidvallan

Att valla skidor har mer och mer blivit en slags kemikalieritual. Mängder av preparat och belag finns på marknaden. Det perfekta glidet hägrar. Men människor Läs mer…

En skärva att älska

Om man lär känna eller får sköta en lagom stor del natur, blir den både begriplig och älskad. Eva-Lena Neiman läser om människor som berättar om »sin« natur och tipsar om böcker som visar vägen.

Värna allemansrätten

NATURVÅRD * Kommersiellt missbruk av allemansrätten är inget stort problem, enligt en utredning från Naturvårdsverket. Därför vill verket inte heller föreslå några inskränkningar i allas vår rätt att fritt vistas i naturen.

Nya miljörörelser

Utan friska hav, levande jordar och rika skogar skulle snart också jobben tyna och ekonomin krisa. Men miljöpolitik i valrörelsetappning blir lätt för kortsiktig. Nu borde det dock finnas plats för miljön i politiken.

Panta lampan

ENERGI * Varje år slängs 200 000 lampor i glasåtervinningen, där de kvicksilverhaltiga lamporna inte hör hemma. Naturskyddsföreningen hävdar i ett utspel att det inte Läs mer…

Älskade djur

Kärleksfotograf kallar hon sig, Tammy Bergström. Drivkraften är kärleken till djuren och det spelar ingen roll om de är vanliga eller har lite dåligt rykte. Som fiskmåsar.

Fosfatstopp

KEMIKALIER * EU-parlamentet har röstat igenom ett förbud för fosfater i tvättmedel och maskindiskmedel inom unionen. Beslutet innebär en gräns på 0,5 procent fosfat i Läs mer…

Skinn som skön konst

Varför slänga laxskinnet i komposten när det kan bli en vacker väst? Lotta Rahme brinner för hållbar skinngarvning och sömnad. Hon för vidare tekniker från urfolk som ainu, indianer, inuiter och samer.