Annons

Nytt fladdermusmuseum

UPPDRAGET * I oktober öppnar Sveriges första Fladdermusmuseum i Gruvgården vid Småländska Taberg. På sikt vill man här skapa ett nationellt kunskapscentrum för fladdermöss.

Skribent Anders Friström

Fladdermusutställningen är ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen och Jönköpings kommun. Sabine Lind från föreningen Tabergs gruvguider är projektledare.

Vad vill ni göra?

– I Tabergsgruvan finns 300 fladdermöss om vintrarna, av sex olika arter, en av dem är den rödlistade fransfladdermusen. På sommaren finns nio olika arter i omgivningarna. Vi tyckte att en utställning om fladdermöss skulle passa väldigt bra i den här miljön. Under guideturerna i gruvan under sommaren ser man inte mycket av dem, därför ville vi skapa en utställning som ger besökarna en upplevelse av djuren.

Taberg räddades från fortsatt gruvbrytning av Naturskyddsföreningen 1986. Berget och gruvan är numera naturreservat. Tabergs gruvguider är en underavdelning till länsförbundet i Jönköpings län.

Hur ska ni få dit folk?

– Tabergsgruvan i sig är ju ett spännande turistmål. Våra guidningar drar redan 4 000 besökare per år. Men visst behövs mer marknadsföring. Vi har reklam uppe vid toppstugans servering och kommunens turistbyrå hjälper till att sprida information.

Framtidsplaner?

– Den 23 oktober invigs utställningen. Till att börja med kommer vi att bemanna den med ideella krafter, vi hoppas att så småningom få finansiering till anställd bemanning. Utställningen kommer också att vara öppen i anslutning till gruvguidningarna. På sikt hoppas vi kunna skapa ett nationellt fladdermuscentrum, ett ställe för information, frågor och forskning kring fladdermöss.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i