Annons

Gräv, plöj, kör!

Sanden sprutar i kurvorna på motocrossbanan. Pansarfordonen gör mos av grästäcket på
Rinkaby skjutfält. Grustagen gapar som öppna sår och golfbanan har fått 18 nya hål. Kort sagt: det ser riktigt lovande ut för de artrika sand­markerna utanför Åhus.

Ljus i tunneln för vitryggen

MÅNGFALD * Det går svagt framåt för vitryggen, men det krävs en helt ny syn på lövskogsskydd för att kunna rädda kvar arten i Sverige.

Hela blågula rödlistan

Ängssilja, bågtuss och djävulssopp hör till de arter som finns med när Sveriges Natur nu lanserar hotade symboler för alla Sveriges landskap.

Dags rädda ålen

HAV * Naturskyddsföreningen försöker rädda kvar ålen i svenska vatten genom att köpa upp de kvarvarande ålfiskerätterna längs kusterna och ställa krav på säkra vandringsvägar för ålen genom vattenkraftverken.

Fynd i höstskogen

När svampvännerna är ute i skogen plockar de inte kantareller, utan letar efter spännande och sällsynta arter att ta med till sina populära svamp­utställningar. Svampkännaren Bibbi Wallqvists dröm är att hitta den sällsynta fatsvampen.

Till sjöss för miljön

VINKLAT * Under tre veckor i augusti förenades två intressen, miljö och segling, ombord på galeasen Shamrock när Naturskyddsföreningens havs­kampanj satte segel för att berätta om Östersjöns miljöproblem.

Allemansrätten på spel

»Vill verkligen ministern riva upp den grundlagskompromissen?« skriver STF:s ordförande Torgny Håstad om LRFs krav på att markägare ska få ta betalt för kommersiellt utnyttjande av allemansrätten.

Nytt fladdermusmuseum

UPPDRAGET * I oktober öppnar Sveriges första Fladdermusmuseum i Gruvgården vid Småländska Taberg. På sikt vill man här skapa ett nationellt kunskapscentrum för fladdermöss.

Giftgömman

Visst finns det monster under sängen, de syns inte men de lämnar osynliga spår. I dammet göms giftiga och hormon­påverkande kemikalier. Naturskydds­föreningen har undersökt hushållsdamm från sovrum runt om i världen.

Pris till miljöhjältar

FÖRENINGEN * Under riksstämman delades det ut fem silverfalkar för förtjänstfullt föreningsarbete.