Grodätaren

EKO * Ska man mota bort salamandrar som äter dammens grodor? Bör man klimatkompensera flygturen? Läs svaren på dessa och andra frågor här.

Allemansrätten ifrågasatt

MILJÖRÄTT * I somras utbröt intensiv debatt om allemansrätten. Ursprunget var ett förslag från LRF, Lantbrukarnas riksförbund, om att begränsa rätten till kommersiell verksamhet med Läs mer…

Armstark miljöhjälte

När Heidi Andersson var tolv år skrev hon ned två saker hon ville bli som stor: armbrytarproffs och miljöaktivist. Som nybliven trettioåring är hon både och.

Delseger i vargfrågan

MÅNGFALD * Sedan Naturskyddsföreningen fört den svenska vargpolitiken till EU-kommissionen har regeringen tvingats göra en kraftfull reträtt, om än tillfällig. Miljöminister Andreas Carlgren beskriver den Läs mer…

Gräv, plöj, kör!

Sanden sprutar i kurvorna på motocrossbanan. Pansarfordonen gör mos av grästäcket på
Rinkaby skjutfält. Grustagen gapar som öppna sår och golfbanan har fått 18 nya hål. Kort sagt: det ser riktigt lovande ut för de artrika sand­markerna utanför Åhus.

Ljus i tunneln för vitryggen

MÅNGFALD * Det går svagt framåt för vitryggen, men det krävs en helt ny syn på lövskogsskydd för att kunna rädda kvar arten i Sverige.

Hela blågula rödlistan

Ängssilja, bågtuss och djävulssopp hör till de arter som finns med när Sveriges Natur nu lanserar hotade symboler för alla Sveriges landskap.

Dags rädda ålen

HAV * Naturskyddsföreningen försöker rädda kvar ålen i svenska vatten genom att köpa upp de kvarvarande ålfiskerätterna längs kusterna och ställa krav på säkra vandringsvägar för ålen genom vattenkraftverken.

Fynd i höstskogen

När svampvännerna är ute i skogen plockar de inte kantareller, utan letar efter spännande och sällsynta arter att ta med till sina populära svamp­utställningar. Svampkännaren Bibbi Wallqvists dröm är att hitta den sällsynta fatsvampen.

Till sjöss för miljön

VINKLAT * Under tre veckor i augusti förenades två intressen, miljö och segling, ombord på galeasen Shamrock när Naturskyddsföreningens havs­kampanj satte segel för att berätta om Östersjöns miljöproblem.