Annons

Kris för Reach

KEMI * Striden om EUs nya kemikaliepolitik hårdnar. Två av tre parlamentsutskott har röstat för kraftiga försämringar av systemet för kemikaliekontroll. Miljöutskottet har dock fått med flera viktiga förbättringar i ändringsförslagen. Lobbytrycket är starkt inför parlamentets slutliga omröstning.

I september kom ett oväntat inspel från EU-kommissionen mitt under ministerrådets pågående beslutsprocess om Reach – den nya kemikalielagstiftningen i EU. Kommissionen presenterade förändringar som helt raserar grundpelarna i den planerade kemikalielagstiftningen. Kommissionen ville bland annat ta bort kraven på industrin att presentera fakta om hälsooch miljöeffekter om de kemikalier som den använder.

– Det som tidigare kunde sammanfattas med ”no data – no market” har nu blivit ”no data – no worries”, säger Mona Blomdin Persson, miljöchef på SNFs kansli.

Samtidigt röstade EU-parlamentets utskott för den inre marknaden och industriutskottet igenom ett antal tilläggsförslag som riskera att urvattna Reach ännu mer. Men när det blev miljöutskottets tur att behandla frågan blev resultatet mer positivt. Här röstades flera skärpningar igenom. Så nu är det bäddat för stor politisk strid kring förslaget till ny kemikalielagstiftning. Totalt finns mer än 1 400 ändringsförslag att rösta om.

– Miljöutskottets ställningstagande inger visst hopp inför EU-parlamentets stora omröstning senare i november, säger Mona Blomdin Persson. Utskottet har bland annat skärpt kraven vid tillståndsprövning av särskilt farliga ämnen. Tyvärr har dock utskottet inte alls röstat igenom tillräckliga krav på industrin att ta fram kunskap om hälso- och miljöeffekter av alla de tiotusentals så kallade ”lågvolymämnena”.

I Sverige har det sedan länge rått stor enighet om kemikaliestrategin i EU och synen på farliga kemikalier. Det återspeglas också i de svenska EU-parlamentarikernas svar på en enkät från SNF. Ledamöter från alla partier förutom moderaterna säger sig instämma i SNFs krav på EUs nya kemikalielag.

Den 14-16 november är det dags för Europaparlamentets slutliga omröstning i frågan, därefter ska ministerrådet och parlamentet komma överens.

– Den konservativa majoriteten i parlamentet har hittills drivit kemiindustrins linje och även andra grupper, som liberalerna och socialisterna, har varit splittrade i frågan. Därför är det av yttersta vikt att alla de svenska europaparlamentarikerna röstar för ett starkt och stärkt Reach, säger Mona Blomdin Persson.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i