Dags för miljömärkt biobränsle

Dags för miljömärkt biobränsle

KLIMAT * Det är inte mycket vunnet för miljön om vi går över från fossila bränslen till biodrivmedel med låg klimateffektivitet. Därför har miljöcertifiering av biodrivmedel blivit en allt hetare fråga. Nu tas också flera initiativ till miljömärkning av biodrivmedel.

Skribent Anders Friström

Sekab, som dominerar importen av drivmedelsetanol till Sverige, har tagit ett eget märkningsintiativ tillsammans med några av sina leverantörer i Brasilien.

– Vi räknar med att kunna börja leverera certifierad etanol till våra kunder från och med årets skörd i augusti-september, säger Per Carstedt, vd för Sekab.

Sekab har skrivit avtal med några stora leverantörer inom branschorganisationen Unica i São Paulo-området i Brasilien.

I avtalen ställs vissa grundläggande krav. Dels ska koldioxidreduktionen jämfört med bensin vara minst 85 procent. Det klarar de flesta sockerbruk som använder rester från sockerrören som bränsle i fabriken.

Mekaniseringsgraden i skörden måste vara minst 30 procent. Kravet innebär en balansgång mellan att göra skördearbetare arbetslösa och att få till en miljö¬vänligare och effektivare skörd (vid maskinell skörd behöver man inte bränna av fälten innan skörd).

Krav ställs också på att produktionen inte får leda till att regnskog huggs ned. Det är dock mest ett krav grundat i en okunnig svensk debatt, eftersom São Paulo ligger många hundra mil från Amazonas. Att sockerrörsodlingen driver i väg boskapsskötsel och småbönder till Amazonas, täcks dock inte av certifieringen.

Sekab ställer också krav på att barnarbete inte ska förekomma samt att arbetarna ska ha fackliga rättigheter och betalas minst med lagstadgad minimilön (som dock ligger långt under avtalsenlig lön).

– Detta är ett bra första steg, dock säger certifieringen ju egentligen inte mycket mer än att man uppfyller minimikrav enligt brasiliansk lag, kommenterar Göran Ek, internationell handläggare på Naturskyddsföreningens kansli. Sekab kan få svårt med trovärdigheten bland konsumenterna med en egen märkning, som inte garanteras av någon verkligt oberoende part och inte sker med deltagande från brasilianska miljöorganisationer eller fackföreningar.

OCKSÅ DEN nordiska miljömärkningen Svanen arbetar med kriterier för miljömärkning av biodrivmedel. Kriterierna granskar bränslena ur ett livscykel¬perspektiv och innehåller krav på valet av mark, odling, tillverkning, transport och användning av bränslet.

Huvudkravet är att drivmedlet har god klimat- och energieffektivitet över hela livscykeln. Den färdiga produkten måste också kunna spåras tillbaka till sitt ursprung, vilket kan vara svårt att uppnå i många odlingsländer. Om certifieringssystem för odlingen finns ställs krav på att de används för en stor andel av råvaran.

Märkningen ställer också en rad sociala krav om att ett antal FN- och ILO-konventioner om ursprungsfolks rättigheter, arbets¬miljö och förbud mot barnarbete och tvångsarbete ska uppfyllas.

– Det är mycket möjligt att vissa tropiska drivmedel som innehåller etanol och palmolja inte klarar kraven på spårbarhet, säger Marianne Pettersson, kriterieutvecklare hos SIS Miljömärkning AB.

Kriterierna var klara i slutet av maj. Om det finns intresserade tillverkare kan vi kanske få se svanmärkta drivmedelspumpar redan innan årsskiftet.

I dagsläget finns inga planer på någon Bra Miljöval-märkning av drivmedel. Naturskyddsföreningen märker i stället transporttjänster med låga utsläpp per passagerarkilometer.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i