Hobbyns natur

Var i evolutionen uppstod hobbyn? Och till vilken nytta? Kring detta grubblar Eva-Lena Neiman när hon läser om trädgårdar, trollsländor, fågelarter och pärlor i Sveriges natur.

Dags för miljömärkt biobränsle

KLIMAT * Det är inte mycket vunnet för miljön om vi går över från fossila bränslen till biodrivmedel med låg klimateffektivitet. Därför har miljöcertifiering av biodrivmedel blivit en allt hetare fråga. Nu tas också flera initiativ till miljömärkning av biodrivmedel.

Recept för Östersjön

Det tar årtionden att få Östersjön frisk igen, även om vi minskar utsläppen rejält. Finns det inga snabbare sätt? Kan Östersjön restaureras på samma sätt som övergödda sjöar?

Framåt för fiskmärkning

HAV * Det går framåt för den internationella miljömärkningen av fisk, MSC – Marine Stewardship Council, som nu verkat i tio år.

Mer kvicksilver i fisken

Halterna av kvicksilver i insjöfisk fortsätter att öka, trots ett minskat nedfall från luften. Det visar en ny analys från Sveriges Lantbruksuniversitet av mer än Läs mer…

Blommornas fjäll

Det dröjde innan floran på Ansätten blev känd. I dag kallas det allmänt för Blomsterfjället. Över 40 000 har gått leden bland orkidéer och fjällögontröst mot toppen.

Sälar behöver is

Gråsälen påverkas negativt av klimatförändringarna. Hela 21 procent av de gråsälskutar som föds på land dör under amningsperioden. De år som det fortfarande finns havsis Läs mer…

Alla arter i din dator

På den nyutvecklade internetportalen GBIF-Sweden kan du få fram utbredningskartor för alla sorters växter och djur. Det går att söka i Sverige, i Europa eller Läs mer…

Fjällen allt grönare

På gränsen mellan skog och kalfjäll har ädellövträd som ek, alm och lönn etablerat sig i Jämtlands- och Härjedalsfjällen för första gången på 8 000 Läs mer…

Tankero i fjällen

KRÖNIKA * ”Efter en mil eller två har du kommit närmare dig själv” skriver Berit Forsberg i sin krönika från den svenska fjällvärlden.