Naturskyddsföreningen ger eldsjäl skogspris
Kvinna med träskulptur

Jessica Sannö fick ta emot 2024 års skogspris av Naturskyddsföreningen. Foto: Jakob Svensson

Naturskyddsföreningen ger eldsjäl skogspris

Jessica Sannö från Tiveden får årets skogspris av Naturskyddsföreningen, för sitt hängivna arbete med naturnära skogsbruk. ”Vi står och faller med träden”, säger hon.

I kulturhuset Spira, i Jönköping, fick Jessica Sannö den 3 maj ta emot Naturskyddsföreningens skogspris 2024. Hon tilldelades priset för ett ”hängivet arbete med att utveckla ett mer naturnära skogsbruk i samklang med andra lokala näringar”, skriver föreningen i ett pressutskick.

Priset delades ut under Naturskyddsföreningens rikskonferens och bestod av en träskulptur föreställande en morkulla, skapad av konstnären Kenneth Derlow. Han har skulpterat alla skogspris sedan 2016 och Sveriges natur träffade nyligen under arbetet med just årets morkulla.

Driver ett naturturismföretag

Jessica Sannö är skogsägare och har i många år bedrivit ett skogsbruk i samklang med naturens förutsättningar. Hon driver tillsammans med sin man också ett naturturismföretag i anslutning till Tivedens nationalpark.

Hon har också påverkar Sveaskog att driva hyggesfritt skogsbruk i en zon i Tiveden, vilket hon berättade om i Sveriges Natur 4-2019.

− Vi i Tiveds samrådsgrupp och Sveaskog har ritat ut ett område på drygt 2000 hektar, större än nationalparken, där skogen ska brukas med kalhyggesfria metoder. Jag får veta allt i förväg, sade hon till Sveriges Natur då.

Kritisk mot skogsdebatt

Jessica Sannö medverkade också på Naturskyddsföreningens skogskonferens i Mora 2022. Då kommenterade hon bland annat en skogspolitisk debatt där hon var skarpt kritisk gentemot flera av de deltagande politikerna som hon ansåg företrädde skogsindustrin.

– Alltså, vad fan. Jag trodde jag skulle få hjärnblödning. Ni tror att ni representerar svenska folket, men ni företräder bara sju procent, alltså de som får avkastning på skogen. Jag är så upprörd att jag skakar, sade hon då.

Silverfalk till engagerade medlemmar

Förutom skogspriset delades också Naturskyddsföreningens pris Silverfalken ut. Det gick i år till fyra av föreningens medlemmar för deras ”djupa engagemang för naturen och starka drivkraft i arbetet med att värna miljön”:

Barbro Nordenhäll, Lena Nilsson, Per Jiborn och Sophie Tranborg. Priset bestod av en silvernål föreställande en falk.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X