Annons

Afrikas horn

Trots att Sydafrika jobbar hårt för att stoppa tjuvjakten på noshörningar ökar antalet dödade djur. Förra året miste 1 215 NOSHÖRNINGAR livet i den illegala jakten på de värdefulla hornen.

Skribent Malin Olofsson

Varm eftermiddag. Solen står högt på himlen. Tiaan Cilliers som arbetar med att förhindra tjuvjakt är ute på sin dagliga spaning. Han har just ätit sin lunch som han tillagat över öppen eld mitt i den sydafrikanska bush­en i ett av landets många natur-reservat. 

Efter några kilometers vandring ser han de olycksbådande gamarna. Han skyndar. Taggbuskarna river mot hans kamouflagebyxor. Han ser spåren av de illegala jägarna i det höga gräset. Men det är för sent. Framför honom ligger den livlösa djurkroppen. Ännu en noshörning har gått en smärtsam död till mötes. Skjuten med tre gevärskulor. Där det ståt-liga hornet tidigare satt är det ett stort blodigt öppet sår. Tjuvjägarna är redan långt borta och hornet på väg till försäljning. 

 

UNDER 2014 dödades rekordmånga noshörningar i Sydafrika illegalt för sina horns skull.  1 215 stycken, enligt myndigheternas uppgifter. Allra mest utsatta har noshörningarna i den enorma nationalparken Kruger varit. Tjuvjägarna blir allt mer avancerade med GPS-teknik och tyngre vapen. 

– Noshörningarnas svaga syn gör att när tjuvjägarna väl lokaliserat djuret, kan de smyga väldigt nära och enkelt skjuta dem, säger Tiaan Cilliers.

16 dagar i sträck är han ute och spanar efter tjuvjägare. Efter det har han fyra dagar ledigt innan ett nytt 16-dagars pass tar vid mitt bland de vilda djuren.

 

DEN SYDAFRIKANSKA staten jobbar hårt med att hitta tjuvjägarna. Man använder heli-koptrar och ny teknik med spaningsdrönare testas. Och det är många som jobbar på mar-ken som Tiaan Cilliers. Mil efter mil till fots med geväret över armen och tältet i ryggsäcken. 

– Jag älskar att vara ute i naturen och vill sätta stopp för utrotningen av noshörningarna. Även mina framtida barnbarn ska kunna få uppleva de här fantastiska djuren, säger han. 

Förutom vikten av att bevara arten i sig finns det ett stort ekonomiskt värde för Sydafrika att noshörningen lever kvar. Turismen är en av landets viktigaste inkomster och många reser dit för att kunna se Afrikas storvilt, ”The Big Five”, varav noshörning är ett av djuren. 

 

  • Under förra året arresterades 386 tjuvjägare i Sydafrika. Hornen säljs framför allt till Asien. Där råder uppfattningen i vissa kretsar att de nermalda hornen fungerar som medi-cin mot olika krämpor samt ger en höjd potens. Vetenskapen ifrågasätter effekten: hornen består av ämnet keratin som är samma beståndsdel som i människonaglar. 
  • Det finns i dag runt 20 000 noshörningar i Sydafrika vilket motsvarar cirka 75 procent av den totala populationen.
  • Straffen för tjuvjakt av noshörning är hårda. I juli förra året dömdes en tjuvjägare till hela 77 års fängelse av sydafrikansk domstol.
  • På utbildningen får naturvårdarna lära sig hur de överlever ute i bushen och på savannen, hur man hanterar ett gevär och vilka rutiner de ska följa vid en eventuell arrestering av tjuvjägare.
  • Det finns både trubbnoshörning (vit noshörning) och spetsnoshörning (svart noshörning) i Sydafrika. Djurens färg är densamma, skillnaden syns bland annat på huvudformen.
  • Företaget Protrack utbildar kvinnor och män som sedan anlitas av såväl privata som statligt ägda naturreservat för att skydda noshörningarna.
  • I november förra året upptäcktes 18 stycken noshörningshorn bland bagaget på Johannesburgs internationella flygplats. Hornen var på väg mot Vietnam.
  • För att hitta tjuvjägarna gäller det bland annat att hitta deras spår och utsatta snaror.
  • Uppgifterna varierar kring hur mycket noshörningshornen är värda på den illegala marknaden. En summa som cirkulerar är att 1 kilo horn kan säljas för uppemot 800 000 kronor. Ett enda horn kan väga runt 10 kilo. 

”Andrenalinet pumpade och jag höll andan”

Så beskriver Denise Eriksson, 20 år, upplevelsen att fotografera de hotade noshörningarna i Sydafrika.  Under två veckor följde hon med Tiaan Cilliers och hans kollegor för att plåta sitt absoluta favoritdjur. Resan gjordes möjlig av att hon fått ett stipendium.

– Många tycker att noshörningar är fula men jag ser ett otroligt vackert djur med ett stort lugn och oerhörd styrka, säger Denise Eriksson som nu är hemma igen i Sollebrunn i Alingsås kommun. 

Nu ska hon hålla föredrag på olika skolor om tjuvjakten på noshörningar. Efter det hoppas hon kunna åka tillbaka till Sydafrika för att fortsätta följa kampen mot de illegala jägarna. 

– Min absolut högsta dröm är att kunna jobba som fotograf med bevarande­inriktning, så att jag kan ägna mig åt de två saker jag älskar mest: fotograferande och djur, säger Denise Eriksson.

UTRUSTNING:

  • Canon 7D med ett 100-400 mm-ojbektiv.
  • Canon 500D med ett 18-55 mm-objektiv. (500 använde jag mest när jag var ute med Protrack eftersom den var lättare att bära på i bushen).

Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Malin Olofsson
Artikeln publicerades i