Annons
Ica byter ut sillburkar efter granskning

Ica byter ut sillburkar efter granskning

ICA byter ut alla sina burkar med matjessill efter Sveriges Naturs granskning.
– Vår information har varit otydlig, säger Peter Berkesten, kategoriansvarig på ICA.
Även branschföreningen ska se över sina rekommendationer.

Barn och gravida bör inte äta Östersjösill oftare än två till tre gånger om året, på grund av höga halter av giftet dioxin.

Sveriges Natur har avslöjat att sill från Östersjön kan säljas under vilseledande flagg. För det flesta svenskar betyder Nordost atlanten området mellan Island och Barents Hav. Men många tillverkare hänvisar till en definition som bestämts av FAO, FN:s organ för livsmedelssäkerhet, där även Östersjön ingår. Vilket gör det omöjligt för den som står med en burk i handen att veta om den innehåller Östersjösill eller inte.

– Vi har ingen Östersjösill i våra egna märken men det är branschstandard att uppge Nordostatlanten som fångstområde, säger Peter Berkesten.

Nu ska ICA:s burkar bytas ut mot burkar med en tydligare text.

Rekommendationen att använda FN:s definition av Nordostatlanten kommer från branschföreningen Fisk och Skaldjursrådet, där elva stora företag i värdekedjan för sjömat ingår.

”Burkarna är så små”

Fredrik Strömblad, verksamhetsansvarig på rådet, säger att bakgrunden till rekommendationen är att burkarna är så små.

– Det finns inte så mycket plats att skriva på. Dessutom skiftar fångstområdena ofta och då vill man inte behöva tillverka nya burkar, säger han.

Tycker ni inte att den kan vara vilseledande?

– Man kan fundera på det. Men jag tycker ändå det är bättre att det står någonting än ingenting alls.

Men enligt Livsmedelsverket är branschens märkning olaglig. Som Sveriges Natur tidigare berättat finns inget krav på att uppge fångstområde för bearbetad fisk som sill. Det beror på ett glapp i lagstiftningen. Men samtidigt säger lagen att den som frivilligt uppger fångstområde måste vara precis.

– För sill fångad i Östersjön får aktörerna antingen välja att ange fångstområdet på den mer precisa nivån ”östersjön” eller den mer oprecisa nivån med beteckningen ”Skagerack, Kattegatt, Öresund, Bälten och Östersjön, säger Pontus Elvingsson, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Fredrik Strömblad säger att rekommendationen till silltillverkarna nu ska ses över.

– Ja det är klart att vi inte vill bryta mot lagen, säger han.

SVERIGES NATUR GRANSKAR ÖSTERSJÖSILLEN

LÄS MER: SOS – varning för sill 

LÄS MER: 50 år tills all Östersjöfisk går att äta

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X
Annons