Annons

PFAS i brandskum kan förorena vårt dricksvatten. Foto: Getty Images

PFAS kan totalförbjudas

Förbud mot tillverkning och försäljning av mer än 10 000 evighetskemikalier. Det föreslår Svenska Kemikalieinspektionen och myndigheter i fyra andra länder i en ny omfattande EU-lag mot PFAS.

När EU-kommissionen 2020 presenterade sin nya kemikaliestrategi ansågs den oväntat tuff. En av de viktigaste punkterna var utfasning av PFAS. Nu ligger ett konkret lagförslag på bordet.

Svenska Kemikalieinspektionen har tillsammans med myndigheter i fyra andra EU-länder kartlagt var PFAS tillverkas och säljs. I veckan blev deras förslag officiellt: ett totalförbud mot hela kemikaliegruppen, med vissa tidsbegränsade undantag.

– Det här är ett historiskt omfattande lagförslag. Det handlar om mer än 10 000 ämnen som används brett i samhället och där många är bevisat skadliga för både människor och miljö, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Per Ängquist i ett pressmeddelande.

Ökad risk för cancer

PFAS förekommer i allt från textil och stekpannor till brandskum och skidvalla. Ämnena har bland annat kopplats ihop med ökad risk för cancer, fertilitetsstörningar och lägre kroppsvikt hos nyfödda.

Eftersom kemikalierna i princip är omöjliga att bryta ned naturligt lagras de i miljön över lång tid. Sveriges Natur har tidigare rapporterat om hur fler och fler vattentäkter i Sverige upptäcks ha för höga halter av PFAS.

De många branscher som säljer och använder PFAS verkar förberedda på ett förbud, rapporterar TV4-nyheterna. Vissa användningsområden, som skyddskläder och viss medicinteknik som saknar ersättningsmedel idag, kommer att få ett tidsbegränsat undantag med fem eller tolv år.

”Vi har jobbat länge för detta”

Lagförslaget välkomnas av Therese Börjesson, chef för hav, vatten och miljögifter på Naturskyddsföreningen.

– Vi är väldigt glada att det nu kommer ett brett förslag på att förbjuda många PFAS, det har vi jobbat för länge. Om förslaget går igenom beräknas det minska utsläppen av PFAS i EU med 75 000 ton per år. Men tyvärr är vissa användningar inte med i förslaget till förbud, till exempel bekämpningsmedel, och för en del användningsområden så är utfasningstiden alldeles för lång. Vi har redan släppt ut mycket PFAS och eftersom de inte bryts ner så kommer vi vara tvungna att rena vatten och marker under lång tid och till stor samhällskostnad, säger hon till Sveriges Natur.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X