”Fortsätt engagera er i EU-politiken”

Opinion Efter EU-valet är det viktigt att skapa stabila ekosystem och minska antalet klimatkatastrofer, men motståndet inom framför allt industrin är stort. Det skriver Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall och generalsekreterare Karin Lexén.

Kampen för klimatet fortsätter efter EU-valet

Ledare Sveriges Naturs chefredaktör spår en tuff mandatperiod för miljö- och klimatpolitik i Europaparlamentet 2024-2029. Han flaggar även för att tidningen byter papper för klimatets skull.

Ett klokare EU

Krönika När svenskarna för sjunde gången väljer Europaparlamentariker påminner Sverker Sörlin om att EU blivit bättre än vi först trodde. EU fungerar i dag som en bromskloss mot medlemsstaternas skadeverkningar på natur och miljö, anser han.

Fiskare i Senegal drabbas hårt av EU:s trålfiske

Tidigare varningar om att europeiska trålare fiskar ut haven utanför den afrikanska västkusten har inte hörsammats. I Senegal varnar man för konsekvenserna, som dyrare lokal fisk, ökad arbetslöshet och större migration till EU.

Bästa tipsen för tågluffen

För den som vill ha en bra tågluff handlar mycket om planering. Vi ger de bästa tipsen för den som vill ge sig ut på en klimatsmart tågsemester.

Så ser partiernas miljöambitioner ut inför EU-valet

När Naturskyddsföreningen frågar riksdagspartierna om deras klimat- och miljöpolitik inför EU-valet kommer tre partier ut i topp. De är Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna. Sveriges Natur har pratat med några av kandidaterna.

Så röstade de svenska EU-parlamentarikerna

Naturskyddsföreningen har kartlagt hur de svenska EU-parlamentarikerna röstat i frågor om miljö och klimat den senaste mandatperioden. Sveriges Natur har tagit pulsen på några av dem.

Kamp om klimatet i EU

Klimatet var en av de hetaste frågorna inför EU-valet 2019. Men mycket har hänt under den senaste mandatperioden och klimatet är inte längre lika högt upp på den politiska agendan. Samtidigt är lobbyismen fortsatt omfattande i EU –  ett faktum som är mer välkänt än tidigare, enligt parlamentariker Sveriges Natur talat med.

Försvagad lag om företagsansvar i EU

Ett kraftigt försvagat lagförslag för att öka företagens ansvar för miljö och mänskliga rättigheter har godkänts av EU:s medlemsstater. Förslaget omfattar endast 5 421, eller 0,05 procent, av EU:s alla företag.