Annons
Fältbiologerna arga över läget på COP28 – planerar aktioner

Fältbiologernas ordförande Tobias Larsson och vice ordförande Regan McEnroe har med sig även Naturskyddsföreningens ställningstaganden till FN:s klimatmöte COP28.

Fältbiologerna arga över läget på COP28 – planerar aktioner

Medan Naturskyddsföreningen prioriterat bort närvaro på FN:s klimatmöte COP28 finns Fältbiologerna på plats. ”Vi är bekymrade över att Sverige inte gör tillräckligt”, säger organisationens representanter.

Det är häftigt att vara på plats, konstaterar Fältbiologernas ordförande Tobias Larsson när Sverige Natur når honom på telefon. Han har rest till Dubai dit tillsammans med Fältbiologernas vice ordförande Regan McEnroe. De ska vara där i en vecka.

De berättar att det är stort och inte helt lätt att orientera sig på mötesområdet. Det handlar en hel del om att använda armbågarna och fråga sig fram för att hitta exakt rätt rum man vill vara i, säger de.

De är väl medvetna om att andra organisationer, som till exempel Naturskyddsföreningen, valt att inte åka till mötet.

”Energy transition”, eller Energiomställning, står det på väggen till COP28 i Dubai.

Varför har ni valt att åka?

– Vi respekterar att många vill bojkotta. Det är också tydligt här att civilsamhällesorganisationerna, eller det globala syd och kvinnorna, inte har samma utrymme som andra. Därför är det desto viktigare att vi unga är på plats och hörs. Vi representerar en organisation och en klimatrörelse som upplever ett krympande demokratiskt utrymme. Allt färre väljer att engagera sig, så det är viktigt att vi är här och syns, säger Regan McEnroe.

FN:s klimatmöte COP28 i Dubai är stort med rekordmånga lobbyister för fossilindustrin.

Vad ska ni göra på plats?

– Vi ska framför allt ha möten med delegationerna, särskilt representanterna för de unga, och trycka på för det som Fältbiologerna och Naturskyddsföreningen vill ska prioriteras på mötet. Sverige och EU står bakom bindande krav på utfasning av fossilt bränsle och vi vill se till så att det också blir så. Det är ju också därför som civilsamhällesorganisationer är på plats för att hålla koll på beslutsfattare och kunna ställa dem till svars om de inte gör vad de lovat, säger Tobas Larsson.

Vad skulle Sverige mer behöva göra?

– Vi är bekymrade övar att Sverige inte har lovat stöd till klimatfonden för skador och förluster. Hela det svenska civilsamhället och även det europeiska är bekymrade över att Sverige inte tycks vara beredda att ta ett steg för att stötta omställningen i resten av världen. Regeringens retorik är att det inte är i Sverige som de mest effektiva insatserna för omställningen kan göras, utan i andra länder. Då är det också viktigt att kunna lägga pengar på klimatfonden för skador och förluster och även på omställningsfonden, säger Regan McEnroe

Vilka utsikter har COP28 att leda till något positivt?

– Vi Hoppas att EU och andra länder får till ett mål om utfasning. Att det faktiskt blir av. Det är oroväckande med tanke på årets ordförandeland och att antalet fossillobbister som är här är fler än 2 000. Då kan det vara svårt att vara hoppfull, säger Tobias Larsson.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X
Annons