Annons
Ny oljeskandal för klimatmötets ordförande

Sultan Al Jaber basar över Förenade Arabemiratens statliga oljebolag. Bild: Arctic Circle/Flickr.

Ny oljeskandal för klimatmötets ordförande

Kritiken växer mot Förenade Arabemiraten, som ansvarar för höstens upplaga av FN:s klimatmöten. Det statliga oljebolaget, där klimatförhandlingarnas ordförande är chef, gör nya miljardinvesteringar i olja, gas och plast.

När 2023 års klimattoppmöte COP28 går av stapeln i Dubai, i november och december, är det en oljedirektör som håller i ordförandeklubban. Han heter Sultan Al Jaber och är chef för Adnoc (Abu Dhabi National Oil Company), Förenade Arabemiratens statliga olje- och gasbolag.

I förra veckan presenterades nya siffror om hur Adnoc expanderar till en stor aktör på världsmarknaden, enligt tidningen Financial Times. 500 miljarder amerikanska dollar satsas på nyinvesteringar, varav 150 miljarder dollar sedan tidigare är öronmärkta för ännu mer produktion av olja och gas. Bara den senaste veckan har bolaget gått in som delägare i gasfält i Azerbajdzjan och budat sig in på Israels fossilmarknad.

Enorma summor går också till att bredda Adnocs portfölj med andra fossilnära verksamheter, som kemikalie- och plastindustrin. Nya affärer har inletts med brasilianska petrokemiföretaget Braskem och tyska kemibolaget Covestro.

Investeringarna lyfts fram som ”ännu en milstolpe för klimatarbetet”, av medier trogna Förenade Arabemiratens regim.

När allt större delar av bilindustrin nu börjar fasa ut förbränningsmotorer ser sig fossilbolagen om efter andra marknader. Plastindustrin är just en sådan.

– Förenade Arabemiraten vill att hans ordförandeskap ska skicka signaler om att landet är på väg att förändras, eftersom Al Jaber också har jobbat med förnybar energi, men det skadar legitimiteten. Ordförande har en ganska stor roll under förhandlingarna om att driva frågor framåt, säger Naghmeh Nasiritousi, som forskar om klimatpolitik på Utrikespolitiska institutet och Uppsala universitet.

Försöker mörka oljans roll

Skepsisen har länge varit stor mot värdlandets tajta band till fossilindustrin och utnämningen av en oljechef till klimatmötets ordförande gjorde inte saken bättre. Ett hundratal parlamentariker i EU och USA skrev i våras ett upprop mot ordförandeskapet.

Kritikvågen gillas inte av Förenade Arabemiraten. I ett dokument som läckts till den brittiska tidningen The Guardian listas myndigheternas ”strategiska budskap” som ska användas i kontakt med media angående COP28. Bland känsliga ämnen förekommer Al Jabers ordförandeskap. Man vill också undvika att prata om faktumet att Adnoc inte har publicerat en enda hållbarhetsrapport sedan 2016.

Invånarnas utsläpp per capita – bland de högsta i världen –  ska också tonas ner. Utöver klimat- och energirelaterade punkter nämns ett antal andra känsliga ämnen, däribland yttrandefrihet, krigsbrott i Jemen, pengatvätt och rättigheter för kvinnor och HBTQ-personer.

Fossila bränslen nämns endast sporadiskt i den långa texten, och då inte kopplat till någon neddragning. Naghmeh Nasiritousi tror att värdlandet kommer fokusera på att prata generellt om minskade utsläpp, inte driva frågan om att minska olja och gas. Det är en vanlig strategi bland fossilproducenter.

– Det är tyvärr inte oväntat att just han utsetts till ordförande. Lägger man COP i ett Mellanösternland så får olje- och gassektorn inflytande.

Enligt Nasiritousi har tonen ändrats något de senaste månaderna. Tidigare har Al Jaber uttryckt att användningen av olja och gas inte behöver minska alls och istället betonat tekniska lösningar, men för några veckor sedan medgav han ändå att viss minskning är oundviklig.

Kritik från miljöorganisation

Beatrice Rindevall, ordförande för Naturskyddsföreningen, anser att valet av värdland och ordförande riskerar att skada förtroendet för klimatmötet.

– Fossilbranschen har lagt in en ny växel och hävdar nu att kol och olja behövs för omställningen. Det lär vi få se i förhandlingarna, och det är otroligt viktigt att inte legitimera eller acceptera sådana förvillande påståenden. Vi har inte tid med den klimatfördröjande lobbyismen, utan måste ta itu med själva grundproblemet – förbränningen av fossila bränslen.

På fjolårets klimatmöte COP27 i Egypten noterades inte mindre än 636 fossillobbyister på plats. I år väntas närvaron bli ännu högre.

Mikael Karlsson, klimatforskare på Uppsala universitet, tycker det är oacceptabelt med en ordförande som är jävig i förhandlingarnas huvudfråga.

– Givetvis måste även oljeproducerande länder involveras i det internationella klimatsamarbetet, men Förenade Arabemiraten sköter inte sin roll på ett bra sätt, sett till ordförandeval och positionspapper. Men jag hoppas att mötet tvärtom kan ge ökad uppmärksamhet åt landets orimliga hållning och praxis i allt från klimatfrågan till frågor om mänskliga rättigheter.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X