Konstnären som skulpterar för skogen

Kenneth Derlow har som skulptör och konstnär i 50 år. Bild: Melker Dahlstrand

Konstnären som skulpterar för skogen

Bakom Naturskyddsföreningens skogspris ligger mycket arbete, engagemang och själ. I år blir priset en morkulla.

I början av maj delas Naturskyddsföreningens skogspris ut. Vi åkte till Hallstavik och träffade konstnären bakom priset, Kenneth Derlow. Han har gjort alla skogspris sedan 2016 och träskulpturerna har tagit alla möjliga former, allt från korp, räv och tofsmes till älg.

Vad betyder skogspriset för dig?

– Det är en stor gåva, i och med att jag gillar djur och alltid har tecknat djur och fåglar så länge jag kan minnas. Det är hedersamt eftersom jag själv är engagerad i skogen och miljön och får göra något som påverkar, för det gör det ju säkert. Jag tycker det är kul att man får vara med och bidra. Det här är ju ett jobb som vi gör tillsammans och förhoppningsvis kanske vi ger lite mer tankar om ”att skogen är”, som man sa förr i tiden. Den är mer aktuell än någonsin.

Läs också: Prisas för båtskolor i översvämningarnas spår

På väggen i ateljén hänger en skiss av en morkulla. Det ska bli årets pris, hur går arbetet?

– Morkullan är nog det svåraste jag har gjort i och med att den har en sådan fjäderdräkt, men det ska väl gå det här också. Man spänner bågen för varje
uppgift man får.

Kenneth Derlow har gjort massor olika träskulpturer. Bland annat ett gäng tranor som han här härmar i sin ateljé. Foto Melker Dahlstrand.

Varför valde du en morkulla till årets pris?

– För det första ska det vara en skogsfågel, inte kråka eller skata som finns i mer bebodda områden. Sedan vill jag ha en fågel som är vacker, helt enkelt. Den är en doldis, morkullan, men den är enormt vacker. Sedan tycker jag om formen, näbben är så fantastiskt intressant, den här runda kroppen och huvudet, den här välvda pannan. Som skulptör tycker jag den är fulländad i sin form.

Läs mer: Tolvåriga Edvin räddade vattendraget

Hur jobbar du fram skulpturen?

– Först gäller det att få fram kroppen. Jag lägger stycket på en snickarbänk, börjar med yxa och gör det grova. Sedan tar jag kniv och därefter lite stämjärn. Så det är mycket jobb med det. Sedan är det benen, som man ska foga in.

Se alla skogspris genom åren här!

Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook