Annons
Tolvåriga Edvin räddade vattendraget

Sidofåror till älvar fungerar som fiskarnas barnkammare. Edvin Kronberg har gjort det till sitt kall att återskapa dem.

Tolvåriga Edvin räddade vattendraget

Älvens sidofåra torkade ut och fisken försvann. Tills tolvåriga Edvin Kronberg kom till undsättning.

– Det började med att jag och en kompis gick längs med älven Voxnan och såg en uttorkad bäck. Man såg ganska fort att här ska det rinna vatten. Där låg döda musslor och någon död fisk. Då kom jag på att man kan gräva upp fåran och leda in vatten. Sen var det bara att gräva, gräva, gräva. Det stora arbetet var att få dit stora stenar, död ved och stockar för att bromsa vattenflödet.

Hur kom ett vattenkraftbolag in i bilden?

– Precis ovanför vattenfåran ligger en damm som Fortum äger. När elpriset är högt så kör de fullt med vatten, men så fort det slutar blåsa släpper de på så lite att älven ligger på lägre nivå än bäcken. Jag mejlade, ringde och sms:ade Fortum och efter lång tids tjatighet fick jag svar. Då sågs vi vid ett möte vid bäcken där de lovade att släppa på mer vatten.

Vad har varit roligast med att återställa bäcken?

– Det var när jag fick in mycket vatten och såg hur det kryllade av fisk. Naturen svarade direkt. Sådana här sidofåror kan man kalla ett dagis för fiskar. Stora fiskar simmar in och leker i bäcken, fortplantar sig alltså, och sen växer yngel upp där tills de simmar ut i älven.

Varför gör du det här?

– Min drivkraft är att tänka på vad vi kan få ut av de här vattnen. Vi kan få tillbaka laxen, ålen, harren, öringen. Det finns sådan enorm potential i de här vattnen. Obalansen drabbar hela den biologiska mångfalden. Och då pratar jag inte bara om fiskar, det är fåglar, grodor, ormar, allt möjligt.

Hur började ditt naturintresse?

– Jag var ute med min pappa och fiskade. När jag var sju år fick jag gå med i Sportfiskarna och fick deras tidning. Den läste jag och började förstå hur dåligt läget var. Jag har också gått en studiecirkel, där jag minns att en limnolog sade ”alla kan göra något”. Så då tänkte jag att till och med jag kan göra något.

Har du något annat projekt på gång?

– Jag kommer fortsätta med en annan sidofåra lite längre ner i sommar. Sen har jag några fler bäckar där jag ska hjälpa till att bygga lekplatser. Jag har gjort lekplatser åt fiskar i flera år. Det är det här jag lever för, att vara ute i naturen.

Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook