Plommon kan göra underverk i en god sås till middagen. Foto: Getty Images

Piffa maten med plommon

Precis som tomaten är plommonet en frukt som gärna lajvar grönsak.

Halvmogna plommon i tunna skivor är sensationella i woken. Eller sväng dem i dressing med heta kryddor och blanda dem i en kålsallad.

En mustig kinesisk plommonsås gör underverk med friterad tofu eller någon av de nya frysta tempehprodukterna. Får du tag på georgiska kryddor är den bokstavligt talat tungvrängande tkemalin ett självklart val.

Det som ger plommonet en gastronomisk särställning är den inneboende kryddigheten och en lite bitter mandelton som räddar det från sliskighet. Att plommonens yta ibland får en matt hinna är ingen defekt utan ett helt naturlig vaxlager.

Det går alldeles utmärkt att torka halverade plommon. De blir hårdare och betydligt mindre söta än de katrinplommon du köper i affären. Katrinplommonen tillverkas nämligen av speciella supersöta plommon.

Gör en gammaldags fruktkräm

Dina hemtorkade plommon är makalöst trevliga att sjuda med sista kvarten i en het kikärtscurry. Eller gör en gammeldags fruktkräm med lite kanel och vanilj och servera med gräddmjölk. Kom bara ihåg att balansera syran med lite socker eller lite dadlar.

Ett fiffigt sätt att ta tillvara på ett överflöd av plommon är att baka dem snabbt och frysa in som (ett ärligt talat ganska slafsigt) plommonmos. När du har mer tid kan du plocka fram plommonen och göra chutney eller marmelad.

Hur du bakar plommon? Halvera dem, plocka ur kärnorna, sockra lätt och kör dem på 200 grader, ungefär 20 minuter, i ugnen tills de kollapsar och puttrar trevligt.

Artikeln publicerades i