Enkla lösningar för hemmaluncherna

Trolla med rester och gott bröd. Foto: Getty

Enkla lösningar för hemmaluncherna

Att jobba hemma är att få sina matvanor omkullkastade. Kanske frigörs mer kökstid för att laga avancerade rätter till middag, men risken finns att lunchen ersätts av småätande.

Enklaste lunchlösningen kan vara att trolla med rester – helst ska gårdagens middag inte gå att känna igen.

Överbliven svamp- eller tomatsoppa kan drygas ut med linser och förvandlas till pastasås. Grönsaksgrytan med tomat breder du ut på ett litet pitabröd, toppar med ost och gräddar till fuskpizza. Ett par håglösa kokta potatisar får nytt liv om de steks upp till en mustig pyttipanna med grönsaker, purjo, solrosfrön, timjan och lite rökt tofu. Glöm inte de inlagda rödbetorna.

Planera alltid in något protein­rikt som ger lång ­mättnad. Och glöm inte att få med klimatkloka svenska rotsaker med tuggmotstånd.

Ett smart drag är att planera grönsaker för flera dagar framåt. Marinerade linser, kålsallad, syrade grönsaker och rostade morötter håller bra i kylen. På så vis kan lunchen bli en hel liten buffé varje dag. Allt som behövs är gott bröd och en ostbit, tofu eller en laddning baljväxter.

Sen finns det dagar med mycket motlut när all mat­lagning känns oöverstiglig. En sådan tur att du bunkrat med några portioner färdigmat i frysen. Numera finns det många med hög kvalitet.

Mat på minuten

En kopp värmande mustig buljong gör macklunchen oändligt mycket mer tillfredsställande. Hett vatten med en matsked miso eller en halv tärning svamp- eller grönsaksbuljong är det enklaste alternativet.

Hänt-i-veckan

Ibland rymmer kylen rester som är för goda för att slängas men för små för att mätta på egen hand. Gör en minibuffé på hummusbädd. Bred ut ett centimetertjockt lager på en tallrik. Värm sen tallriken 30–50 sekunder i mikron om dagen är kulen. Toppa ­hummusen med rester och godsaker: grönsaksgryta, tomatsås, en klick ajvar, en näve oliver, tärnade ugns­rostade grönsaker, lite fetaost, valnötter och rostade solros­kärnor. Bröd och kålssallad passar fint till.

En tredjedel av din bas-sallad blir lagom till två som till­behör. Det gäller att variera salladen så att den känns som en ny bekantskap varje dag.

P.S. Bytt är bytt

Ibland tröttnar man på sin egen mat. Hur god den än är. Varför inte byta lunchlåda med en vegokollega en dag i veckan?

Artikeln publicerades i