Bästa tipsen för tågluffen

Facebookgruppen "Tågsemester" har drygt 200 000 medlemmar. Där hjälps de åt att besvara alla möjliga tågrelaterade frågor.

Bästa tipsen för tågluffen

För den som vill ha en bra tågluff handlar mycket om planering. Vi ger de bästa tipsen för den som vill ge sig ut på en klimatsmart tågsemester.

Illustratör Jens Magnusson

Att resa utomlands med tåg är klimatsmart och erbjuder en annan form av upplevelse än flyg. Man ser landskapet passera i revy utanför fönstret. Det förändras timme för timme.

– Man får en annan uppskattning för landskapet och världen runt omkring sig. Att se de platser du passerar, säger
Susanna Elfors.

Hon är upphovsperson till Facebookgruppen Tågsemester med drygt 200 000 medlemmar. Här hjälps de åt att besvara alla möjliga tågrelaterade frågor.

– Jag startade gruppen med hopp om att underlätta för dem som vill resa utan att behöva ta flyget, eftersom jag tyckte att det var ganska krångligt att åka tåg i Europa.

Läs mer: Sex tågtips i Europa

Ett nödvändigt altenativ

Hon tycker inte att vi kan fortsätta resa med flyg som vi gör, och då är tåg ett bra alternativ.

– Det är ett rimligare sätt att resa på. Vi kan inte hålla på och snabbkonsumera resor på samma sätt som vi gör i dag, det är helt ohållbart.

För att lyckas med detta tycker Susanna Elfors att man ska anpassa sina resor efter tågets längre tidsåtgång och generellt sett högre kostnader.

– Planera efter förutsättningarna. I ett hållbart samhälle går det inte att åka till Barcelona på en långhelg. Då kan man resa till exempelvis Köpenhamn eller Hamburg i stället. Sen kan man göra de där längre resorna när man har mer tid.

Läs mer: Nya siffror: så flyger svenskarna efter covid

Interrail

Interrailpass är ett relativt enkelt och billigt sätt att komma ut i Europa. Det går att få både i pappersoch mobilformat om man köper via interrail.eu. Från återförsäljare kan man enbart köpa till mobilen.

Att köpa via återförsäljare kostar lite mer än om man köper på den officiella hemsidan. Det mobila passet innebär krav på uppkoppling eftersom man måste vara online minst en gång var tredje dag. Annars inaktiveras passet.

Sjukvård

Beställ EU-kortet gratis för akut sjuk- och tandvård inom EU/EES på forsakringskassan.se. Alla vårdkostnader täcks inte av EU-kortet, till exempel inte ambulansflyg tillbaka till Sverige. Komplettera därför även med reseförsäkring och kolla upp vad som ingår i din hemförsäkring.

Ta med mat. Det kan ofta vara svårt att få plats i restaurangvagnen, tipsar tågentusiasten Susanna Elfors. Foto: Getty Images.

Internet

Aktivera mobildata för utlandet hos din internetleverantör i god tid före resan, och inom Sveriges gränser. Annars kan en avgift tillkomma. Kolla även upp inom vilka länder EU-roaming fungerar genom att kontakta din mobiloperatör.

Vissa erbjuder inte gratis internet i länder utanför EU, som till exempel Storbritannien och Schweiz. Ta med fysiska kartor eller ladda ner kartor på din mobil för att kunna navigera utan internet.

Läs också: Med tåg för klimatet

Boende

Boka boende i tid eftersom priserna ökar ju närmare resedatumet du kommer. Skriv även ner viktiga telefonnummer till boendet eller liknande, om du skulle vara utan internet men behöver boka om eller meddela att du blir sen. Många hotell kan lägga ut rumsnyckeln åt dig i en box med kod.

Mat

I vissa europeiska länder stänger matbutikerna tidigare än i Sverige eller har inte öppet varje dag, så kolla upp detta innan, speciellt om du planerar att laga egen mat. Innehållsförteckningar är inte alltid på engelska så det är bra att lära sig ord för eventuell specialkost på det lokala språket.

Läs också: Ta tåget till myskoxarna

Betalning

Låt alltid köpet debiteras i den lokala valutan när du betalar med kort så att pengarna dras enligt aktuell valutakurs, eller betala med kontanter. Ett valutapåslag kan tillkomma vid betalning och uttag, men det kostar generellt sett inte att ta ut euro inom EU. Detta kan variera mellan banker.

Tåg

Att ta nattåg är ett effektivt sätt att färdas snabbt genom och mellan olika länder. Om något skulle gå fel på resan är det dock enklare att åtgärda dagtid eftersom hotell, butiker och liknande har öppet. Ha alltid goda marginaler vid tågbyten.